Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, a fost condamnată la 11 ani de închisoare pentru fraudă cu miliarde de dolari

Data publicării:
Elizabeth Holmes
Holmes, care promitea o tehnologie revoluționară în domeniul analizelor medicale, a fost condamnată la 11 ani de închisoare pentru escrocarea investitorilor. Foto: Profimedia Images

Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, compania din Silicon Valley care promitea o adevărată revoluție în sistemul analizelor medicale și care s-a dovedit a fi o uriașă escrocherie, a primit o condamnare la 11 ani de închisoare pentru păcălirea investitorilor, scrie BBC.

Valoarea Theranos fusese estimată la 9 miliarde de dolari la momentul său de vârf. Holmes a susținut, în mod fals, că „tehnologiile avansate” de care dispune permit diagnosticarea unei boli folosind doar câteva picături de sânge.

În ianuarie, ea a fost găsită vinovată pentru faptul că i-a păcălit pe investitori cu o escrocherie și că a mințit cu privire la această tehnologie.

Este de așteptat ca Holmes să depună apel. Sentința a fost dată, vineri, la un tribunal din statul american California.

Elizabeth Holmes, povestea unei căderi amețitoare - de la miliardară la 30 de ani la falită la 34

Tânăra, în care mulți vedeau o minte strălucită, a fost comparată adesea cu Steve Jobs, fondatorul Apple, o comparație pe care ea însăși a avut grijă să o cultive, îmbrăcându-se la fel, în negru, cu bluze pe gât.

Și-a început afacerea la 19 ani, a ajuns miliardară la 30 de ani, pentru ca patru ani mai târziu să coboare în infern, fiind în centrul unui faliment răsunător și al unor acuzații grave de înșelare cu bună-știință a investitorilor.

Elizabeth Holmes a fost întotdeauna precoce. Născută în 1984 la Washington, ea a crescut într-o familie bogată, dar care nu era milionară. După o educație strălucită, în 2003 a intrat la prestigioasa Universitate Stanford pentru a studia chimia. Cea mai bună din clasa ei în primul an, a primit o bursă pentru un proiect de cercetare.

În 2004, ea a depus un brevet pentru un dispozitiv care îi permitea să urmărească doza de medicamente de pe un smartphone. Părăsește Stanford-ul și își înființează propria companie: Theranos, un nume format de la cuvintele (în engleză) „terapie” și „diagnostic”.

Avea 19 ani. Pariul ei? Voia să revoluționeze modul în care se fac analizele de sânge. Ceea ce promitea Theranos era o tehnologie ce ar fi urmat să permită efectuarea a peste 1.000 de analize cu o singură picătură de sânge, într-un timp record.

Când și-a înființat start-up-ul, Elizabeth Holmes s-a mutat la Palo Alto, în Silicon Valley, folosind banii pe care părinții săi îi puseseră deoparte pentru a-i finanța studiile. Tânăra reușește să atragă rapid investitori și strânge aproximativ 700 de milioane de dolari.

Zece ani mai târziu, în 2014, când tânăra antreprenoare avea 30 de ani, compania sa a fost evaluată la 9 miliarde de dolari, ceea ce a făcut din Elizabeth Holmes, principalul acționar, un miliardar cu o avere evaluată la 3,6 miliarde de dolari.

Văzută ca un produs „pur-sânge” al Silicon Valley, ea a fost desemnată în 2015 de revista Forbes drept cea mai tânără milionară care și-a făcut singură averea. Fără a beneficia de o moștenire, a reușit pe cont propriu, cu mijloace proprii, în doar câțiva ani.

Descrisă ca o persoană care muncește din greu, nu pleca în concedii și nu părea să aibă o viață privată. Invitată la conferințe TED, la Fundația Clinton, tânăra este primită peste tot și susține chiar că ar colabora cu Pentagonul.

Pentru Elizabeth Holmes, totul s-a schimbat însă în 2015. Un jurnalist de la The Wall Street Journal a publicat o investigație despre dificultățile întâmpinate de Theranos în exploatarea tehnologiei promise.

Ancheta a dezvăluit că dispozitivul creat de companie nu era, de fapt, capabil să furnizeze rezultate exacte ale analizelor și, prin urmare, angajații foloseau aceleași metode ca în laboratoarele clasice.

Holmes începe o campanie de dezmințiri. „Asta se întâmplă atunci când faci ceva pentru a schimba lucrurile: te cred nebun, apoi se luptă cu tine și, dintr-o dată, schimbi lumea”, declara ea la postul de televiziune CNBC.

Însă Agenția americană pentru Medicamente începe să se intereseze îndeaproape de Theranos. În 2016, Elizabeth Holmes primește interdicție de a mai activa în industria laboratoarelor timp de doi ani, iar centrul Theranos este suspendat.

Revista „Forbes” își revizuiește la „zero” estimarea făcută în urmă cu un an a valorii nete a averii lui Holmes, iar revista Fortune o nominalizează printre „Cei mai dezamăgitori lideri din lume”. În martie 2018, Comisia americană pentru Valori Mobiliare și Burse a pus oficial sub acuzare pentru fraudă atât compania Theranos, cât și pe Elizabeth Holmes.

Tânăra antreprenoare demisionează din funcția de director general al companiei pe care o fondase. Nu are voie să mai conducă o companie listată la bursă până în 2028.

Saga Theranos s-a încheiat, oficial, în septembrie 2018, cu un e-mail către acționari în care era anunța închiderea companiei.

Cum a fost posibilă toată această „bulă”? Credibilitatea Theranos a fost atribuită în parte relațiilor personale ale lui Elizabeth Holmes și abilității sale de a obține sprijinul unor persoane influente, printre care Henry Kissinger, George Shultz, James Mattis și Betsy DeVos.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri