Elon Musk nu mai vrea să plătească pentru sateliții Starlink din Ucraina. Cere bani de la Pentagon

Data actualizării: Data publicării:
elon musk portret pe fond negru cu mimica dezamagita
Elon Musk. Foto: Win McNamee/ Getty Images

SpaceX a avertizat Pentagonul că ar putea opri finanțarea serviciului de internet oferit prin terminalele sateliților Starlink în Ucraina.

De când au ajuns în primăvară în Ucraina, terminalele de internet care folosesc sateliții Starlink lansați de compania SpaceX a lui Elon Musk au fost o sursă vitală de comunicații pentru armata Ucrainei, permițându-i să lupte și rămână conectată chiar și când rețelele de telefonie și internet erau distruse în războiul cu Rusia.

Aproape 20.000 de unități care folosesc sateliții Starlink au fost donate Ucrainei.

SpaceX a transmis Pentagonului că ar putea sista acest serviciu dacă nu îi va achita câteva zeci de milioane de dolari în fiecare lună, a informat joi CNN.

Antreprenorul a atenţionat că această operaţiune a costat SpaceX până acum 80 de milioane de dolari, sumă care ar urma să ajungă la peste 120 de milioane de dolari până la sfârşitul acestui an şi 400 de milioane în următoarele 12 luni, conform Agerpres.

„Nu mai suntem în situaţia de a putea dona în continuare terminale Ucrainei sau finanţa terminalele existente pe o perioadă de timp nedefinită”, a scris directorul de vânzări guvernamentale al SpaceX într-o scrisoare adresată Pentagonului în septembrie.

Între documentele trimise de SpaceX Pentagonului şi văzute de CNN se află şi o cerere directă, nedezvăluită până acum, adresată lui Elon Musk de comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujni, privind încă 8000 de terminale Starlink.

În Odesa, ucrainenii au acoperit fața lui Elon Musk de pe un panou creat drept mulțumire pentru ajutorul acordat Ucrainei. Gestul vine după ce miliardarul american a făcut mai multe propuneri pentru pace între Ucraina și Rusia, care au fost condamnate imediat de ucraineni, inclusiv de preşedintele Volodimir Zelenski.

Musk a refuzat personal o cerere a Kievului pentru extinderea serviciului de internet prin satelit în Crimeea de teamă că o ofensivă a armatei ucrainene de a recuceri peninsula din mâinile rușilor va declanșa un război nuclear, potrivit unui raport.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri