Elveția refuză ca armamentul pe care îl produce să fie transferat de alte state către Ucraina

Data publicării:
panzerfaust
Foto: Profimedia Images

Guvernul Elveţiei a anunţat vineri că nu renunţă la politica de a interzice transferul de armament de producţie elveţiană către terţe state, în ciuda presiunilor unor ţări europene pentru reexportarea unor astfel de arme către Ucraina, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Elveţia are de secole o tradiţie de neutralitate, care include şi interdicţia de înarmare a forţelor implicate în conflicte armate. După invazia Rusiei în Ucraina, s-au intensificat însă, atât pe plan intern, cât şi la nivel internaţional, apelurile pentru renunţarea la această restricţie.

Două comisii parlamentare au recomandat deja o abordare mai puţin strictă în legătură cu armamentul elveţian. Guvernul a respins însă ideea după ultima şedinţă.

"Consiliul Federal este legat de valorile neutralităţii elveţiene şi va continua să acţioneze pentru a asigura materializarea beneficiilor neutralităţii", se arată într-un comunicat al executivului. Documentul adaugă că guvernul va continua să monitorizeze dezbaterile, iar dacă va fi necesar va face o nouă declaraţie.

După ce Rusia a atacat Ucraina, Elveţia a primit cereri de aprobare a reexportării de material militar din Germania, Danemarca şi Spania către Ucraina; toate au fost respinse. Elveţienii s-au aliniat însă la sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, iar guvernul federal a cerut de mai multe ori retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri