Emiratele Arabe Unite folosesc câini în aeroporturi pentru a depista turiștii cu Covid-19

Data publicării:
caini dresati aeroport
Foto: Gulliver/Getty Images

În aeroporturile din Emiratele Arabe Unite, autoritățile folosesc câini dresați pentru a depista persoanele infectate cu Covid-19.

"Metoda de detectare cu ajutorul câinilor este foarte precisă, iar rezultate sunt disponibile imediat comparativ cu testele PCR", notează Ministerul de Interne din această ţară într-un mail remis agenţiei EFE și citat de Agerpres.

Programul de luptă împotriva pandemiei a început în iunie anul trecut, iar câinii au fost desfăşuraţi în trei aeroporturi internaţionale (Dubai, Abu Dhabi şi Sharjah), la un punct de trecere a frontierei cu Arabia Saudită, şi în principalele oraşe ale ţării printr-un sistem de unităţi mobile.

Potrivit Ministerului, unităţile mobile se pot desfăşura rapid în punctele critice, precum stadioane, sau centre comerciale, atunci când este necesar.

EAU nu sunt singura ţară care a recurs la animale pentru a detecta noul coronavirus. "Multe ţări au lansat iniţiative similare iar EAU a înfiinţat un Grup de Lucru Internaţional K9 ce reuneşte 32 de ţări care conlucrează la depistarea SARS-CoV-2 cu ajutorul câinilor", a precizat Ministerul de Interne.

Câinii detectori au fost deja folosiţi în domeniul medical pentru a identifica alte patologii,, iar în cazul COVID-19 reprezintă forma de depistare cea mai comodă, comparativ cu metoda PCR invazivă. De asemenea, animalele nu intră în contact cu subiecţii.

Persoanele trebuie doar să-şi treacă o bucată de pânză sub axilă, sau o impregnează cu transpiraţie, iar apoi este introdusă într-un recipient care este mirosit de câine. Acesta începe să latre când detectează virusul, a precizat Ministerul.

"Principalele avantaje oferite de această metodă este detectare rapidă (câteva secunde), rezultatele sunt disponibile imediat, metoda este non-invaviză, fără contact cu materialul infecţios, şi sunt detectate atât infecţiile din prima fază, cât şi cazurile presimptomatice şi asimptomatice", au asigurat autorităţile.

Înainte de implementarea acestei metode, Ministerul a desfăşurat un studiu în colaborare cu alte entităţi guvernamentale, academice şi sanitare cu un număr de 17 câini specializaţi în detectarea explozibililor, doi antrenaţi pentru detectarea cadavrelor şi alţi doi fără un antrenament special.

Studiul a demonstrat că, în general, câinii prezintă o sensibilitate la SARS-CoV-2 de între 71 şi 79% la exemplarele mai puţin eficace şi de peste 90% la 17 dintre câinii special antrenaţi.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri