Emmanuel Macron a vorbit la telefon cu Vladimir Putin despre garanțiile de securitate pe care le vrea Moscova

Data publicării:
emmanuel macron vorbeste cu vladimir putin prin videoconferinta
Emmanuel Macron a discutat din nou cu Vladimir Putin Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat joi seara despre Ucraina şi în special despre „garanţiile de securitate” cerute de Moscova. Liderul francez a vorbit ulterior și cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„A continuat un dialog sustanțial cu privire la situația în legătură cu Ucraina şi la iniţiativa rusă de a stabili garanţii juridice pe termen lung privind securitatea Federaţiei Ruse”, anunță Kremlinul într-un comunicat. „Vladimir Putin a atras din nou atenția asupra declarațiilor și acțiunilor provocatoare ale autorităților de la Kiev, care contravin acordurilor de la Minsk”, subliniază comunicatul de la Moscova.

„Liderii au făcut un schimb de evaluări ale situației actuale, inclusiv din perspectiva contactelor recente cu o serie de parteneri internaționali și în contextul președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene”, transmite Kremlinul, care mai precizează că „au fost convenite și alte contacte personale”.

Este deja a treia convorbire telefonică într-o săptămână între cei doi lideri pe subiectul Ucraina, menționează AFP.

Ulterior, președintele francez l-a sunat și pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta din urmă a declarat că a discutat cu omologul său francez despre „accelerarea procesului de pace”, în contextul temerilor privind o ofensivă rusă.

„Am continuat dialogul cu Emmanuel Macron pe tema contracarării provocărilor de securitate şi a accelerării procesului de pace în cadrul formatului Normandia”, a scris Zelenski pe Twitter după discuţia telefonică cu preşedintele Franţei. „Am căzut de acord să facem pași comuni în continuare pentru a menține stabilitatea Ucrainei și pentru a consolida cooperarea economică și financiară”, mai spune președintele ucrainean.

Formatul „Normandia”, o formă de dialog diplomatic stabilită după anexarea Crimeei în 2014, reuneşte Rusia şi Ucraina, cu medierea Franţei şi a Germaniei.

Palatul Elysee nu transmisese încă, joi seara, un comunicat despre discuțiile președintelui Macron cu liderii rus și ucrainean.

Cu o zi înainte, miercuri, Emmanuel Macron vorbise cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, pe tema situației din Ucraina și din Rusia. Macron și Biden au discutat despre „diverși parametri ce trebuie luați în considerare într-o abordare comună pentru dezescaladare”, a spus Președinția franceză.

Trimiterea de către Moscova a zeci de mii de militari la graniţele Ucrainei, care stârneşte temeri în legătură cu o invazie, a dus la una dintre cele mai grave crize ruso-occidentale de la Războiul Rece. În acest context, Statele Unite au decis să trimită 3.000 de soldaţi americani suplimentari în Europa de Est, iar Kremlinul a cerut Washingtonului „să înceteze să alimenteze tensiunile”.

Și în timp ce avertizează Moscova că va suporta sancţiuni economice severe în cazul unui atac, liderii europenii își sporesc, la rândul lor, demersurile în vederea unei dezescaladări, cu vizite aproape zilnice ale liderilor şi diplomaţilor occidentali la Kiev şi apeluri la Vladimir Putin.

Parisul şi Berlinul încearcă, de asemenea, în cadrul formatului „Normandia”, să relanseze procesul de pace în estul Ucrainei, unde Kievul se luptă de opt ani cu separatiştii pro-ruşi susţinuţi de Moscova.

Citiți și: Recep Erdogan vrea să medieze conflictul dintre Ucraina și Rusia. Se află la Kiev și l-a invitat pe Putin în Turcia

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri