Sari la conținut

Noul lider din Zimbabwe. I se spune „Crocodilul”, a fost la putere decenii întregi și este „creierul” loviturii de stat

Pentru prima dată în ultimii 40 de ani, în Zimbabwe va avea loc un transfer de putere de la fostul dictator Robert Mugabe, la rivalul său politic și cel care a orchestrat lovitura de stat. Emmerson Mnangawa va fi învestit vineri în funcția de președinte interimar, scrie CNN.

După numeroase presiuni și amenințări, Robert Mugabe și-a anunțat demisia, săptămâna aceasta. Emmerson Mnangawa a fost vicepreședintele lui Mugabe zeci de ani, dar a fost îndepărtat de la putere de către fostul dictator, care voia să își propulseze soția cu 40 de ani mai tânără în vârful structurilor statale.

Emerson Mnangagwa, fost vice-președinte căruia intrigile, longevitatea și imaginea de om dur i-au adus porecla „Crocodilul”, face parte din fosta colonie britanică. El a fost dat jos din funcție fără prea multe explicații în urmă cu nouă zile, pentru că Mugabe voia să o facă vice-președinte pe soția sa.

Mnangagwa a fugit imediat în Mozambic, s-a consultat cu aliații săi și cu armata din Zimbabwe, cu aliații din Johannesburg și reprezentanții oficiali ai guvernului Africii de Sud. Susținerea din partea guvernului sud-african era un element-cheie, fără de care îndepărtarea lui Robert Mugabe de la putere ar fi fost imposibilă. Constantine Chiwenga, șeful armatei, a declarat că forțele militare trebuie să intervină atunci când securitatea și stabilitatea țării sunt amenințate.

Miercuri, Mnangagwa a revenit în Zimbabwe, în capitala Harare, și va adresa un discurs în fața națiunii. El a susținut o conferință miercuri noapte, la sediul partidului ZANU-PF, în care a promis că Zimbabwe va deveni „o democrație nouă și înfloritoare”.

Joi, Mugabe și soția lui, Grace, au primit imunitate din partea autorităților și li se va permite să rămână în țară. Fostul dictator nu va participa la ceremonia de învestire a rivalului său, pentru că „are nevoie de timp să se odihnească”, relatează Zimbabwe Herald.

Deși nu este de așteptat ca schimbarea liderului să aducă o transformare semnificativă în Zimbabwe, locuitorii au sărbătorit în stradă îndepărtarea lui Robert Mugabe de la putere. Dictatorul în vârstă de 93 de ani este unul dintre cei mai longevivi șefi de stat din lume. Fost luptător pentru liberarea statului, el a preluat puterea în urmă cu patru decenii, dar politicile sale de ruinare economică și numeroasele încălcări ale drepturilor omului i-au creat imaginea unui lider avar, încăpățânat, preocupat doar de propria bunăstare și indiferent la nevoile poporului său.

Cine este „crocodilul” Emerson Mnangagwa

Emerson Mnangagwa este un politician dur, poreclit „Crocodilul”, membru al partidului ZANU-PF, și care a avut, până de curând, o relație extrem de apropiată cu fostul dictator.

El a condus agenția de servicii secrete a statului, a fost ministru al Apărării și al Justiției, în vremuri în care orice împotrivire a oamenilor era taxată cu brutalitate și opresiune, și este acuzat că ar fi fost implicat în masacrele comise în anii '80 în provincia Matebeleland.

Morgan Tsvangirai, liderul opoziției din Zimbabwe, a declarat pentru jurnalista CNN Christiane Amanpour că se îndoiește că țara se va îndrepta într-o direcție mai bună sub conducerea lui Emerson Mnangagwa: „Cunoscându-l pe Emerson Mnangagwa, cunoscându-i caracterul, el va trebui să muncească foarte mult pentru a-și schimba caracterul, în primul rând. Asta dacă vrea să devină un reformator, un democrat, și să scrie un viitor mai bun al țării. Mă îndoiesc că se va întâmpla asta. În același timp, el știe că nu poate continua pe același drum ca Mugabe, pentru că poporul nu îl va respecta„.

Pe aceeași temă