Erdogan a câștigat alegerile în majoritatea regiunilor afectate de cutremurele devastatoare din februarie

Data publicării:
Erdogan cu mâinile ridicate
Erdogan urmează să se confrunte cu Kilicdaroglu în turul doi de scrutin, pe 28 mai. Foto: Profimedia Images

În ciuda situației extrem de grave din februarie și a acuzațiilor grave de corupție și incompetență care au planat asupra sa, Erdogan a câştigat alegerile în şapte din cele unsprezece provincii afectate de cutremur conform datelor preliminare, a informat, luni, agenţia de presă turcă Anadolu.

Sprijinul său în regiune nu a fost afectat semnificativ - în 2018 a câștigat în nouă din cele unsprezece provincii. În Adana şi Hatay, Erdogan a câştigat, atunci, deşi la scor strâns.

După cutremurele devastatoare de la începutul lunii februarie, au fost numeroase critici la adresa guvernului. Guvernul a fost acuzat că nu a luat măsuri suficiente în avans şi ulterior pentru a face faţă catastrofei. Erdogan a susţinut în mod repetat că acest lucru este cauzat de amploarea dezastrului şi nu este vorba de eşecul guvernului său. Cifre sigure privind prezenţa la vot nu sunt încă disponibile.

Potrivit guvernului, câteva milioane de oameni au părăsit regiunea după dezastru, deşi pentru alegeri, partidele au oferit alegătorilor gratuit transport înapoi spre regiunile în care erau înregistraţi pentru a vota.

La o zi după un prim tur de scrutin extrem de disputat, Turcia se îndreaptă, luni, pentru prima dată în istorie, spre un al doilea tur al alegerilor, care va avea loc pe 28 mai şi în cadrul căruia se vor confrunta preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi principalul său rival, Kemal Kiliçdaroglu, potrivit AFP.

După numărarea a peste 99% din buletine de vot, Erdogan a obţinut 49,4% din voturi, faţă de 44,95% pentru principalul său adversar social-democrat, un rezultat mai bun decât spera liderul turc, pe care ultimele sondaje l-au dat sistematic în urma contracandidatului său.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri