Erdogan ameninţă cu reluarea ofensivei din Siria. Armata turcă ar fi încălcat deja armistiţiul și ar fi ucis civili

Data actualizării: Data publicării:
erdogan

Turcia va relua operaţiunile în nordul Siriei săptămâna viitoare, în cazul în care grupurile insurgente kurde nu se retrag din zona frontierei, a avertizat vineri seară preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în timp ce, conform unei organizaţii siriene, armata turcă ar fi continuat vineri atacurile, în pofida armistiţiului, și ar fi ucis 14 civili în zona kurdă din nordul Siriei.

„Dacă promisiunile sunt respectate până marţi seară, vom rezolva cu instituirea zonei de securitate. Dacă nu, operaţiunea va fi reluată imediat după trecerea termenului de 120 de ore”, a declarat Recep Erdogan vineri, citat de agenţii de presă internaţionale, scrie Mediafax.

Vicepreședintele american SUA, Mike Pence, aflat în Turcia, a anunțat joi seara, că autoritățile de la Ankara au acceptat o încetare a focului în nordul Siriei, pentru a permite retragerea milițiilor kurde. Toate operațiunile militare vor fi oprite pentru 120 de ore, pentru o „retragere ordonată” a milițiilor kurde din ceea ce Turcia numește „zona de siguranță” de la graniță. 

Turcia vrea crearea unei zone de securitate de-a lungul frontierei Siriei cu Turcia, pe partea siriană. Administraţia de la Ankara a cerut retragerea din această zonă a grupurilor insurgente kurde.

Pe de altă parte, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, bombardamente în forță ale Ankarei ar fi ucis vineri 14 civili în nordul Siriei. Aviația turcă ar fi efectuat raiduri, iar tirurile cu obuze ar fi ucis 14 civili și opt luptători ai forțelor kurde în satul Bab al-Kheir, din nord.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri