Erdogan, către UE: Arătaţi Turciei aceeaşi sensibilitate pe care o manifestaţi faţă de Ucraina. Nu vom aștepta o catastrofă

Data actualizării: Data publicării:
Recep Erdogan
Erdogan, președintele Turciei. Foto: Profimedia Images

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a cerut Uniunii Europene să trateze Turcia la fel cum tratează Ucraina, în ce privește aspirațiile de aderare la blocul european, fără să aștepte ca ea să fie „lovită de război”.

„Arătaţi Turciei aceeaşi sensibilitate pe care o manifestaţi faţă de Ucraina”, a spus Erdogan în timpul unei conferinţe de presă.

Referindu-se la situaţia din Ucraina şi la cererea Kievului de aderare la UE, preşedintele Erdogan a remarcat: „Îl aplaudăm pe Zelenski în Parlamentul European: foarte bine. Deci era nevoie de o catastrofă pentru asta (...). Dar Turcia nu va aştepta o catastrofă”.

„Apreciem eforturile de a aduce Ucraina în UE. Dar le spun membrilor UE: mă întreb ce vă mai îngrijorează înainte de a integra Turcia în UE?”, a mai spus președintele turc. Reamintind că ţara sa este deja membră a NATO, el a pus de asemenea întrebarea: „De ce nu oferiţi Turciei echipamentul militar necesar?”.

„Veţi pune Turcia pe agendă când va fi un război împotriva ei?”, s-a mai întrebat preşedintele turc.

Turcia este candidată la aderarea la Uniunea Europeană din 1987. După ani de dezacorduri, numeroase dispute cu privire în special la estul Mediteranei şi o atitudine considerată agresivă faţă de Grecia şi Cipru, şeful statului turc încearcă de câteva luni să relanseze relaţiile cu partenerii europeni.

În războiul dintre Rusia şi Ucraina, Erdogan, un aliat al Kievului în timp ce îşi menajează relaţiile cu Moscova, a criticat săptămâna trecută UE şi NATO pentru o „lipsă de acţiune decisivă”.

Cu toate acestea, el se află în tabăra occidentalilor şi a spus că invadarea Ucrainei de către trupele ruse este inacceptabilă. El a lansat, de asemenea, un nou apel pentru încetarea focului, marţi seară, în timpul conferinţei de presă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri