Erdogan cere eliminarea dreptului de veto din Consiliul de Securitate: Războiul din Ucraina a arătat falimentul ONU

Data publicării:
Recep Erdogan.
Recep Erdogan. Foto: Profimedia Images

Recep Erdogan, președintele Turciei, este de părere că invazia rușilor în Ucraina este o dovadă a „falimentului” Organizației Națiunilor Unite, în condițiile în care această organizație nu a reușit să prevină războiul. Erdogan a cerut reformarea ONU în ideea de a elimina dreptul de veto pe care îl au membrii permanenți ai Consiliului de Securitate, printre aceștia fiind și Rusia.

„Când o tabără în conflict este unul dintre membrii permanenţi cu drept de veto, capacitatea Consiliului de Securitate de a se impune este nulă: sistemul se declară în faliment”, a spus Erdogan în discursul său de deschidere a Forumului Diplomatic de la Antalya, o reuniune internaţională desfăşurată în acest oraş de pe coasta mediteraneană a Turciei.

„Dat fiind că deciziile Adunării Generale a ONU nu sunt constrângătoare, nu a fost luată nicio măsură pentru a pune capăt luptelor” în Ucraina, a continuat preşedintele turc. El a insistat că, aşa cum încă funcţionează sistemul ONU creat în perioada postbelică, o singură ţară poate contracara voinţa tuturor celorlalte prin dreptul de veto pe care-l au în Consiliul de Securitate SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi China.

Turcia a încercat, recent, să medieze conflictul ruso-ucrainean printr-o întâlnire la Antalya a șefilor diplomațiilor ucraineană și rusă, Dmitro Kuleba și Serghei Lavrov, însă aceasta nu s-a încheiat cu vreun succes notabil în vederea ajungerii la pace.

Citiți și: Erdogan profită de negocierile ruso-ucrainene din Antalya și îi cere lui Biden să ridice „sancţiunile injuste împotriva apărării turce”

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri