Erdogan depune jurământul. Va fi primit la palat cu 101 de salve de tun, unii militari vor avea uniforme din timpul Imperiului Otoman

Data actualizării: Data publicării:
recep erdogan cu mainile ridicate
Erdogan a fost reales presedinte al Turciei. Foto: Profimedia Images

Recep Erdogan își începe azi noul mandat. Va depune jurământul în Parlament, va merge la mausoleul lui Ataturk și va privi o grandioasă paradă militară în curtea palatului prezidențial. Vor fi prezenți 21 de șefi de stat, plus 13 premieri și șeful NATO.

Recep Erdogan își începe peste câteva ore noul mandat de președinte al Turciei, al treilea la rând. El va depune jurământul în cadrul unei ceremonii care va avea loc în sala de plan a Parlamentului Turciei, din Ankara. Acest moment solemn se va întâmpla la ora locală 14.00.

De atunci va începe oficial și noul mandat al lui Recep Erdogan.

La ceremonie vor fi 21 de șefi de stat și 13 premieri, plus șeful NATO. Printre cei care vor fi prezenți la inaugurarea lui Erdogan sunt președintele Azerbaijanului și premierul Armeniei, președintele Kazahstanului și cel din Venezuela.

Din partea Ungariei, va veni Viktor Orban, în timp ce Rusia va fi reprezentată de șeful Parlamentului. Vladimir Putin ar avea în plan o vizită ulterioară în Turcia, la prietenul lui.

După ce va depune jurământul, Recep Erdogan va merge la mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne.

La ora 17.00 va avea loc o festivitate grandioasă la palatul prezidențial din Ankara. Mașina în care se va afla Recep Erdogan va fi escortată de Garda de Onoare Călare a Armatei Turciei. Când președintele va intra pe porțile palatului, vor începe 101 de salve de tun. Unii dintre militari vor purta uniforme din perioada Imperiului Otoman, un simbol al ambițiilor politice ale lui Recep Erdogan.

După victoria în alegeri, președintele turc a spus că acesta este începutul unui nou secol al Turciei. Unii analiști cred că vrea să se pună pe aceeași treaptă cu Ataturk, poate chiar să-i urmeze exemplul și să fondeze un nou stat turc.

Subiectele sensibile ale zilei: Suedia și lista de miniștri

Pe lângă cei aproximativ douăzeci de şefi de stat, potrivit presei proguvernamentale, prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, confirmată de Alianţă, va pune un accent special asupra festivităţilor.

Turcia şi-a menţinut veto-ul cu privire la intrarea Suediei în NATO timp de treisprezece luni, iar acum mesajele sunt să îl ridice până la summitul NATO de la Vilnius din iulie. "Un mesaj clar pentru prietenii noştri suedezi! Respectaţi-vă angajamentele (...) şi luaţi măsuri concrete în lupta împotriva terorismului. Restul va urma", a scris joi seara pe Twitter actualul ministru de externe, Mevlut Cavusoglu.

Ankara continuă să critice Suedia pentru că adăposteşte refugiaţi kurzi, pe care îi descrie drept "terorişti".

Un alt subiect sensibil este lista miniştrilor care va fi anunţată în cursul serii, după festivităţi, şi care ar trebui să dea o idee despre direcţia pe care şeful statului o va lua pentru a redresa economia aflată în criză.

Pentru această sarcină dificilă, în ultimele zile este intens vehiculat numele unui expert renumit, Mehmet Simsek. Fost ministru de finanţe (2009-2015) şi apoi viceprim-ministru responsabil cu economia (până în 2018), Simsek, în vârstă de 56 de ani, fost economist la Merrill Lynch, ar avea sarcina de a restabili încrederea investitorilor, scrie News.ro.

Pe lângă o inflaţie de peste 40%, încurajată de scăderea constantă a ratelor dobânzilor, moneda naţională era în cădere liberă, la peste 20,88 lire turceşti pentru un dolar vineri (22,5 pentru un euro), în ciuda miliardelor de dolari investite în timpul campaniei pentru a întârzia prăbușirea sa.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri