Erdogan i-a spus lui Biden că nu renunță la rachetele rusești S-400

Data actualizării: Data publicării:
erdogan in stanga si biden in dreapta
Președintele Turciei, Recep Taiyp Erdogan și omologul său american, Joe Biden, spun că au avut o discuție bună la Summitul NATO de la Bruxelles. Foto: Profimedia Images

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat că i-a transmis omologului său american Joe Biden, în cadrul primei lor întâlniri, că Turcia nu-și va schimba poziția în privința rachetelor defensive rusești S-400, din cauza cărora Washingtonul a sancționat Ankara, a relatat presa turcă joi, potrivit Reuters.

Joe Biden și Recep Tayyip Erdogan au părut optimiști după discuția lor față în față de luni, deși cei doi aliați NATO nu au anunțat nicio noutate majoră în disputele lor, incusiv rachetele S-400 și Siria.

Achiziționarea de către Ankara a rachetelor rusești S-400 a încordat ralațiile cu SUA și NATO, din cauza îngrijorărilor că sistemul nu este compatibil cu sistemul defensiv al alianței și ar putea constitui o amenințare pentru avioanele F-35. Turcia, care a fost înlăturată din programul de achiziție a avioanelor F-35 din cauza rachetelor rusești, respinge îngrijorările.

„I-am spus (lui Joe Biden - n.r.) să nu se aștepte ca Turcia să aibă poziții diferite în privința avioanelor F-35 și a rachetelor S-400, pentru că noi am făcut ce trebuia să facem în privința F-35 și am plătit banii necesari”, le-a declarat Erdogan reporterilor la întoarcerea sa din Azerbaidjan.

„În perioada următoare, miniștrii noștri de Externe, al Apărării și șefii industriei de apărare se vor întâlni cu omologii lor”, a mai spus președintele Turciei. 

Ankara și Washington-ul încearcă să treacă peste diferendele dintre ele și să se concentreze pe cooperare în zonele de interes, cum ar fi Afganistan și Siria, deși Turcia a fost furioasă din cauza sprijinului american pentru milițiile kurde din Siria, pe care le consideră grupări teroriste.

De asemenea, Turcia s-a oferit să asigure paza aeroportului din Kabul după retragerea trupelor SUA și NATO. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că Turcia va juca un rol-cheie în Afganistan, dar nu a fost luată nicio decizie la summit-ul NATO.

„După decizia SUA de a se retrage din Afganistan, Turcia își poate asuma mai multe responsabilități în această țară”, a mai spus Erdogan, fără a da mai multe amănunte. 

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri