Erdogan îl dă în judecată pe liderul opoziţiei din Turcia pentru că a vrut să-i păteze „onoarea şi reputaţia”

Data publicării:
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Foto: Getty Images

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a dat în judecată pe liderul opoziţiei, după ce acesta din urmă l-a criticat pentru misiunea eşuată de salvare a celor 13 ostatici turci executați în nordul Irakului, transmite joi dpa, potrivit Agerpres.

Recep Tayyip Erdogan îi cere 500.000 de lire (71.000 de dolari) lui Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP). 

Kilicdaroglu l-a acuzat pe Erdogan că este principalul responsabil pentru eşecul misiunii. „Aceşti oameni ar fi putut fi salvaţi nevătămaţi”, a spus liderul opoziţiei, la o reuniune a principalei formaţiuni de opoziţie, a relatat joi agenţia Anadolu.

În plângerea înaintată împotriva sa, Kilicdaroglu este acuzat că a vrut să păteze „onoarea şi reputaţia” preşedintelui prin absolvirea PKK de responsabilitate şi învinovăţirea lui Erdogan, ceea ce constituie o „evaluare lipsită de temei şi fundament” şi „un atac grav împotriva drepturilor personale”.

13 ostatici turci executați 

Turcia a întreprins o ofensivă militară împotriva luptătorilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, scos în afara legii) în nordul Irakului săptămâna trecută. Ofensiva a avut şi obiectivul de a elibera 13 ostatici turci, despre care Ankara a anunţat ulterior că au fost executaţi de militanţi kurzi în timpul misiunii de salvare.

Potrivit Ankarei, ostaticii, printre care poliţişti şi soldaţi, au fost executaţi cu puţin înainte ca operaţiunea de salvare să ajungă în regiunea muntoasă Gara, situată la circa 35 km sud de frontiera turcă.

Potrivit estimărilor oficialilor, ostaticii au fost ţinuţi captivi de PKK între 5 şi 6 ani, după ce majoritatea dintre ei fuseseră răpiţi din Turcia şi duşi în nordul Irakului.

PKK, desemnată organizaţie teroristă de Turcia, SUA şi Uniunea Europeană, a respins acuzaţia.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri