Erdogan invocă „prietenii ruși”, în timp ce o rachetă lansată din regiunea siriană Afrin a lovit o tabără din Turcia

Data actualizării: Data publicării:
afrin

O rachetă a fost lansată luni din regiunea siriană Afrin şi a lovit o tabără din Turcia, unde se află soldaţi ai Free Syrian Army (FSA), ucigând doi oameni şi rănind 12, informează Reuters, citată de News.ro.

Ştirea privind incidentul din apropierea graniţei a fost transmisă de agenţia Dogan.

Trupele terestre ale Turciei au pătruns în regiunea Afrin din nordul Siriei, în urmă cu trei zile, ca parte a operaţiunii începute de oficialii de la Ankara pentru eliminarea luptătorilor kurzi din zona apropiată de graniţa dintre cele două state.

Aparent, cei ucişi sunt rebeli FSA, care sunt implicaţi în operaţiune.

Forţele siriene YPG au anunţat luni că Turcia atacă aerian sate din Afrin. Un purtător de cuvânt al YPG a raportat ciocniri între forţele democrate siriene (SDF), din care face parte şi YPG, şi „ocupaţia turcă” din Afrin.

Ofensiva turcă, denumită „Ramura de măslin”, riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile dintre Ankara şi Washington: SUA susţin de fapt o coaliţie arabo-kurdă, din care fac parte YPG, pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI).

CITIȚI ȘI: SUA fac apel la Turcia „să dea dovadă de reţinere” în Siria, după ce armata a ucis mai mulți civili

Între timp, la Ankara, președintele turc Recep Tayyip Erdogan afirmă că Turcia are un acord cu Rusia în legătură cu operaţiunea sa militară din provincia siriană Afrin și că nu va da înapoi de la acţiunea sa, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

„Problema provinciei Afrin va fi rezolvată. Nu vom da înapoi în privinţa Afrinului. Am vorbit despre aceasta cu prietenii noştri ruşi, avem un acord'' cu ei, a declarat Erdogan într-un discurs rostit la Ankara.

Preşedintele turc a mai spus că Turcia va prelua controlul provinciei Afrin, aşa cum a procedat şi în cazul oraşelor siriene Jarablus, al-Rai şi al-Bab, şi că sirienii vor putea să se întoarcă acasă.

Duminică, în nordul Siriei au intrat militari turci, în cea de-a doua zi a unei ofensive lansate de către Ankara împotriva miliţiei kurde siriene YPG (Unităţile de apărare a poporului).

Turcia acuză YPG că este ramura din Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie clasată drept „teroristă'' de către Ankara şi aliaţii săi occidentali şi care duce o mişcare de gherilă sângeroasă pe teritoriul turc începând din 1984. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri