Erdogan: Nu vom permite țărilor care sprijină terorismul să intre în NATO

Data publicării:
Recep Erdogan la podium
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia Images

Președintele Turciei, Recep Erdogan, spune că discuțiile pe care le-a avut, săptămâna trecută, cu delegațiile Finlandei și Suediei nu au fost la „nivelul așteptat” și că țara pe care o conduce nu poate să fie de acord cu intrarea în NATO a unor „țări care sprijină terorismul”, a relatat, duminică, presa turcă, citată de Reuters.

„Câtă vreme Tayyip Erdogan este șeful Republicii Turcia, cu siguranță noi nu putem să spunem «da» țărilor care sprijină terorismul”, a spus președintele turc la revenirea dintr-o vizită în Azerbaidjan.

Anterior, două surse au precizat pentru Reuters că discuțiile de miercuri nu au dus la progrese semnificative și că este neclar când vor avea loc noi discuții. Pentru ca o țară să se poată alătura NATO, toți cei 30 de membri trebuie să-i aprobe aderarea.

Turcia s-a opus aderării Suediei și Finlandei, motivând că cele două țări ar „găzdui persoane cu legături în Partidul Muncitorilor din Kurdistan”. PKK este declarată organizație teroristă de Turcia dar și de SUA, și de alte țări occidentale.

Erdogan este supărat mai ales pentru că Suedia și Finlanda au oprit exporturile de armament spre Turcia ca urmare a ofensivelor militare ale liderului turc în nordul Siriei, în 2019.

„Nu sunt nici onești, nici sinceri. Nu putem să repetăm greșeala făcută în trecut cu alte țări care îmbrățișează și hrănesc teroriști în NATO, aceasta este o organizație de securitate”, a spus Erdogan.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri