Erdogan: O nouă ofensivă în Siria rămâne pe agenda Turciei până la rezolvarea preocupărilor sale de securitate

Data publicării:
Recep Erdogan la o conferință de presă în Ciprul de Nord
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia Images

O nouă ofensivă a forţelor turce împotriva miliţiilor kurde YPG în Siria va rămâne pe agenda Turciei până când preocupările sale de securitate vor fi soluţionate, spune preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Declarația a fost publicată după întâlnirea liderilor din Turcia, Rusia și Iran de marţi de la Teheran.

Erdogan, care anunţase în cursul acestui an că Turcia va lansa o nouă ofensivă în nordul Siriei împotriva YPG, a avut marţi discuţii cu privire la Siria cu omologii săi rus şi iranian la Teheran. Preşedintele turc le-a spus jurnaliștilor că aceste trei ţări sunt unite împotriva terorismului, deşi au viziuni diferite în unele probleme legate de Siria, şi că, în opinia sa, toate trei gândesc la fel în privinţa YPG, pe care Ankara o consideră organizaţie teroristă, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Erdogan a acuzat YPG, un aliat cheie al Washingtonului în lupta contra Stat Islamic în Siria, că drenează petrolul sirian şi îl vinde apoi guvernului preşedintelui Bashar al-Assad. El a mai spus că SUA trebuie să se retragă din teritoriile aflate la est de Eufrat şi să înceteze sprijinul pentru grupările teroriste.

Pe de altă parte, Erdogan a spus că doreşte ca un posibil plan de reluare a exporturilor de cereale ucrainene pe Marea Neagră, pe baza unui plan ONU, să fie consemnat în scris în această săptămână, după ce un acord general a fost convenit săptămâna trecută.

Ankara a spus luni că o întâlnire între reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei, Turciei şi ONU va avea loc probabil în cursul acestei săptămâni.

„Din convorbirile de la Istanbul de săptămâna trecută a reieşit un plan cu privire la liniile generale ale procesului în baza planului ONU. Acum dorim să consemnăm acest acord într-un document scris. Sperăm că planul va începe să fie pus în aplicare în zilele următoare, a spus Erdogan.

El a mai spus că Turcia şi Rusia, vecini la Marea Neagră, vor continua cooperarea în ce priveşte gazele naturale şi centrala nucleară de la Akkyu. Erdogan a afirmat de asemenea că a discutat cu Putin despre achiziţia de avioane amfibii din Rusia.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri