Erdogan: „Sunt o bandă de sclavi”. Turcia ordonă arestarea a 11 medici care au criticat operațiunea militară din Siria

Data actualizării: Data publicării:
Erdogan sfidează ameninţările americane cu sancţiuni după ce Turcia a testat rachete antiaeriene ruseşti S-400
Recep Tayyip Erdogan. Foto: GettyImages

Unsprezece medici turci ar putea ajunge în spatele gratiilor pentru că au critica intervenția militară a regimului lui Recep Tayyp Erdogan în nordul Siriei. 

Erdogan sfidează ameninţările americane cu sancţiuni după ce Turcia a testat rachete antiaeriene ruseşti S-400
Foto: Guliver/GettyImages

Un procuror turc a ordonat arestarea a 11 membri executivi ai Asociaţiei Medicale Turce (TTB) în cadrul unei investigaţii după ce asociaţia s-a opus operaţiunii militare a Ankarei în nordul Siriei, relatează Reuters, dpa şi AFP, citate de Agerpres.

Potrivit procurorului, poliţia din Ankara a demarat procedurile legale marţi dimineaţa şi operaţiunile de căutare şi reţinere sunt în curs de desfăşurare în opt provincii ale ţării. Cotidianul Cumhuriyet, citat de dpa, a relatat că au fost întreprinse razii la locuinţele unor medici.

Şeful TTB, Rasid Tukel, şi alţi membri ai comitetului executiv ai asociaţiei au fost reţinuţi, a indicat pe Twitter un parlamentar al partidului CHP (de opoziţie), Ali Seker. „Fascismul loveşte din nou această ţară'', a scris Seker.

Asociaţia Medicală Turcă a denunţat operaţiunea transfrontalieră în provincia siriană Afrin săptămâna trecută, declarând „Nu războiului, pace imediat''.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat duminică uniunea de trădare şi peste 300 de persoane au fost reţinute de atunci din cauza unor postări pe reţele sociale care criticau ofensiva din Siria.

„Credeţi-mă, ei nu sunt în definitiv intelectuali, ei sunt o bandă de sclavi. Ei sunt slujitorii imperialismului'', a declarat Erdogan în faţa unor membri ai partidului AKP (de guvernământ) în provincia turcă Amasya (nord).

Ankara a lansat pe 20 ianuarie o ofensivă în provincia siriană Afrin împotriva miliţiei kurde YPG (Unităţile de apărare a poporului), calificată drept „teroristă'' de către Turcia, dar care care este aliată a SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI).

De la declanşarea ofensivei, autorităţile turce s-au străduit să reducă la tăcere orice critică la adresa operaţiunii

Organizaţiile neguvernamentale şi-au exprimat preocuparea pe tema libertăţii de expresie: Human Right Watch (HRW) denunţa săptămâna trecută „intoleranţa la critică'' din partea autorităţilor turce.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri