Este Elon Musk o amenințare la adresa securității SUA? Biden: „Relațiile lui cu alte țări merită să fie investigate”

Data actualizării: Data publicării:
Elon Musk zâmbește
Elon Musk și fosta sa parteneră au fost obligați de justiția din California să schimbe numele fiului lor.  FOTO: Profimedia

Legăturile lui Elon Musk cu alte țări „merită să fie investigate”, a declarat miercuri seara președintele american Joe Biden, după ce a fost întrebat dacă miliardarul ar putea reprezenta o amenințare la adresa Statelor Unite.

Biden a fost întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă, dacă este de părere că Musk reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi dacă achiziţia Twitter de către acesta, cu ajutorul unui conglomerat din Arabia Saudită, ar trebui să fie investigată de guvernul american, potrivit BBC.

„Credeţi că Elon Musk este o ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA, iar SUA - şi cu mijloacele de care dispuneţi - ar trebui să investigheze preluarea Twitter, comună cu guverne străine, care îi include pe saudiţi?” - a fost întrebarea jurnalistei.

„Cred că cooperarea lui Elon Musk şi/sau relaţiile sale tehnice cu alte ţări merită să fie analizate. Dacă face sau nu ceva nepotrivit... Și nu insisuez asta. Spun doar că merită analizat. Şi asta este tot ce voi spune”, a răspuns Joe Biden.

Prinţul saudit Al-Waleed bin Talal s-a implicat în preluarea Twitter de către şeful companiei Tesla. Prinţul Al-Waleed şi-a transferat cele aproape 35 de milioane de acţiuni - valorând aproape 1,9 miliarde de dolari - pe care le deţinea deja la reţeaua socială către noua companie a lui Elon Musk, direct şi prin intermediul holdingului său KHC, devenind astfel al doilea cel mai mare acţionar al grupului, cu 4%din acţiuni.

La scurt timp după preluarea Twitter, la sfârşitul lunii octombrie, senatorul democrat Chris Murphy scria pe Twitter: „Ar trebui să fim îngrijoraţi de faptul că saudiţii, care au în mod clar un interes în suprimarea exprimării politice şi în influenţarea politicii americane, sunt acum al doilea cel mai mare proprietar al unei platforme sociale importante”.

Senatorul a anunţat că a cerut Comisiei pentru Investiţii Străine a Senatului să deschidă o anchetă privind „implicaţiile pentru securitatea naţională ale preluării saudite a Twitter”.

Puţin preocupat până acum de chestiuni politice şi geopolitice, Elon Musk şi-a dat cu părerea în legătură cu mai multe subiecte importante, în special războiul din Ucraina şi tensiunile dintre China şi Taiwan.

În primul caz, miliardarul a propus o soluţie implicând cedarea definitivă a Crimeei către Rusia, "cu scopul de a repara greşeala istorică a lui Hruşciov", precum şi un referendum real în regiunile majoritar rusofone ale ţării, pentru a decide viitorul acestor părţi ale teritoriului ucrainean.

În ce priveşte Taiwanul, Elon Musk s-a pronunţat în favoarea unei reunificări a celor două Chine după negocierile între cele două părţi.

China este principala piaţă a Tesla, unde grupul dispune de o uzină la Shanghai.

În amândouă cazurile, comentariile omului de afaceri au generat reacţii pozitive atât din partea Moscovei, cât şi a Beijingului, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri