Estonia a fost ținta unui atac cibernetic major după ce a demolat mai multe monumente sovietice

Data actualizării: Data publicării:
hacker anonim
Grupul de hackeri prorus Killnet a revendicat atacul, anunţând miercuri pe contul său de Telegram că a blocat accesul la peste 200 de instituţii de stat şi private din Estonia. Foto: Guliver/GettyImages

Estonia a transmis că a reușit să respingă „cel mai extins atac cibernetic” pe care l-a suferit din 2007 și până în prezent, la scurt timp după ce a decis să desființeze monumentele sovietice dintr-o regiune locuită în special de etnici ruși, informează Reuters.

Grupul de hackeri prorus Killnet a revendicat atacul, anunţând miercuri pe contul său de Telegram că a blocat accesul la peste 200 de instituţii de stat şi private din Estonia, precum un sistem online de identificare a cetăţenilor.

Cu toate acestea, un oficial guvernamental eston a declarat joi că impactul atacului a fost limitat. „Ieri [miercuri], Estonia a fost supusă celui mai vast atac cibernetic cu care s-a confruntat din 2007”, a scris pe Twitter Luukas Ilves, subsecretar pentru transformare digitală din cadrul Ministerului eston al Afacerilor Economice şi Comunicaţii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Cu câteva excepţii scurte şi minore, website-urile au rămas complet disponibile pe tot parcursul zilei. Atacul a trecut în mare parte neobservat în Estonia”, a adăugat el.

Killnet, care a revendicat un atac similar împotriva Lituaniei în iunie, a afirmat că a acţionat după ce un tanc sovietic T-34 a fost retras de pe piedestalul său în oraşul eston Narva, localitate majoritar rusofonă, şi mutat la un muzeu, scrie Agerpres.

Şefa guvernului eston, Kaja Kallas, a anunţat marţi pe Twitter că înlăturarea tancului de la Narva este începutul unei campanii de demolare a tuturor monumentelor sovietice din Estonia, susţinând că aceste „simboluri ale represiunii şi ocupaţiei sovietice au devenit o sursă de tensiuni sociale”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri