Estonia cumpără sisteme de lansatoare de rachete HIMARS. Este cea mai importantă achiziție de arme din istoria țării

Data publicării:
Lansatoare de rachete HIMARS
Raza de acţiune a rachetelor HIMARS comandate de Estonia variază de la 70 la 300 de kilometri. Foto: Profimedia Images

Estonia a semnat un contract pentru achiziţionarea de sisteme de lansatoare de rachete americane HIMARS, pentru suma de 200 de milioane de dolari, a anunţat sâmbătă Centrul estonian pentru investiţii în apărare (ECDI), informează Agerpres.

Directorul executiv al ECDI, Magnus-Valdemar Saar, a încheiat acordul cu Agenţia americană de cooperare pentru apărare şi securitate (DSCA), o agenţie a Departamentului Apărării din SUA, pentru a îmbunătăţi "capacitatea de tir indirect" (adică asupra ţintelor care nu sunt vizibile pentru operatorul bateriei) a forţelor estoniene, potrivit unui comunicat.

Acest tip de lansator de rachete a fost furnizat Ucrainei de către Statele Unite, sporindu-i capacitatea de apărare în faţa invaziei ruse, lansate pe 24 februarie.

Estonia, vecină cu Rusia, şi-a crescut de atunci cheltuielile pentru apărare, la fel şi statele vecine baltice, Lituania şi Letonia, precum şi Polonia.

Aceasta este cea mai importantă achiziţie de arme realizată vreodată de Estonia. În cadrul acestui contract, partea estonă va furniza muniţie, precum şi soluţii de comunicare, de pregătire şi de logistică, a declarat Ramil Lipp, şeful departamentului de armament al ECDI.

Rachetele comandate de Tallinn - al căror număr exact nu a fost precizat - sunt de diferite tipuri, raza lor de acţiune variind de la 70 la 300 de km. Ele vor fi livrate din 2024.

În noiembrie, și Lituania şi-a anunţat intenţia de a cumpăra opt sisteme de lansatoare de rachete HIMARS, pentru suma de 495 de milioane de dolari.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri