Estonia, Letonia şi Lituania cer un tribunal special pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
razboi in ucraina. efectele bombardamentelor
Efectele razboiului din ucraina. Clădiri bombardate, crime de razboi, jumătate din țară minată. FOTO: Profimedia Images

Estonia, Letonia şi Lituania au cerut luni Uniunii Europene să colaboreze cu partenerii internaţionali pentru înfiinţarea unui tribunal special dedicat războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, transmite dpa.

Deoarece atacul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă, UE trebuie să să se asigure că lupta pentru justiţie şi pentru tragerea la răspundere pentru crimele oribile ale Rusiei în Ucraina se află în centrul politicii noastre, arată un comunicat comun al miniştrilor de externe ai celor trei ţări baltice, membre ale Uniunii Europene şi ale NATO.

Creierele cheie, instigatorii şi cei care facilitează această agresiune ucigaşă nu pot fugi de justiţie pur şi simplu datorită golului în jurisdicţia penală internaţională, apreciază şefii diplomaţiilor de la Tallinn, Riga şi Vilnius. Chiar înaintea reuniunii cu omologii lor europeni de la Luxemburg, ei au cerut continuarea sprijinului pentru anchetele pe care le efectuează deja Curtea Penală Internaţională (CPI), Ucraina şi alte state.

Cu toate acestea, eforturile noastre nu trebuie să se oprească aici. În prezent nu există nicio curte şi niciun tribunal internaţional care poate trage la răspundere conducerea politică şi militară a Rusiei de la cel mai înalt nivel pentru comiterea infracţiunii de agresiune împotriva Ucrainei, au declarat cei trei miniştri.

Un tribunal special ar avea un rol complementar cu al CPI, consideră oficialii respectivi. În timp ce CPI ar judeca persoane pentru crime de război, genocid şi crime împotriva umanităţii, principala răspundere a Tribunalului Special ar fi infracţiunea de agresiune, au explicat ei în documentul comun.

Potrivit Agerpres, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luna trecută Organizaţiei Naţiunilor Unite să înfiinţeze o astfel de instanţă pentru a trage la răspundere Rusia pentru crimele comise în războiul împotriva ţării sale. Comisia Europeană a reacţionat prudent la această idee, reaminteşte agenția germană de presă DPA.

Citește și: Șefa organizației care a primit Nobelul pentru pace: Putin și Lukașenko trebuie judecați de un tribunal internațional

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri