Estonia: Țările baltice vor cere accentuarea prezenței NATO pe teritoriul lor, ca măsură preventivă față de Rusia

Data publicării:
Kaja Kallas
Kaja Kallas, prim-ministra Estoniei. Foto: Profimedia Images

Țările baltice sunt în discuții cu aliații NATO pentru accentuarea prezenței Alianței pe teritoriul lor, ca măsură de prevenție împotriva Rusiei, a anunțat prim-ministra estoniană, Kaja Kallas, miercuri, înainte de întâlnirea dintre oficialii NATO și cei ruși, relatează Reuters.

Anunțul vine în contextul în care Rusia a cerut, printre revendicările sale, chiar stoparea creșterii numărului de trupe NATO în regiune.

Estonia, Letonia și Lituania sunt membre ale NATO și UE din 2004 și își doresc de mai multă vreme o implicare mai mare a NATO în regiune.

„Bineînțeles că discutăm cu aliații noștri pentru a crește prezenta militară a NATO aici, ca măsură de prevenție”, a spus Kallas într-un video-interviu acordat Reuters de la Tallin, fără să dea însă alte detalii.

„Dacă priviți harta, veți vedea că statele NATO sunt o peninsulă NATO, deci avem și noi propriile îngrijorări”, a adăugat ea.

Un diplomat NATO a spus, anonim, că problema desfășurării mai multor trupe în țările baltice ar putea fi discutată la întâlnirea miniștrilor de apărare NATO de la mijlocul lunii februarie.

Trupe NATO au fost desfășurate în Lituania, Letonia, Estonia și Polonia după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Fiecare dintre ele găzduiește peste 1.000 de militari. Kallas a precizat că o accentuare a acestei prezențe este o posibilitate.

Kallas spune că Occidentul poate avea discuții constructive cu Moscova, dar și că Kremlinul trebuie să știe că escaladarea situației din Ucraina va însemna sancțiuni economice serioase.

„Nu cred că ar trebui să cădem în această capcană, de a discuta ce poate face Occidentul, pentru că Occidentul n ua făcut nimic greșit. Nu Occidentul a format grupuri militare pentru a ataca Rusia”, a mai spus Kallas.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri