Sari la conținut

Eurodeputatul maghiar „KGBela”, acuzat de spionarea Uniunii Europene în interesul Rusiei

Subiectul momentului pe scena politică din Ungaria pare a fi punerea sub acuzare a europarlamentarului maghiar Bela Kovacs, membru al partidului de extremă dreapta Jobbik. Un caz „condimentat” cu acuze de spionaj pentru serviciile secrete rusești.

Bela Kovacs

Bela Kovacs

Kovacs, care primit porecla „KGBela”, este investigat de ani de zile pentru faptul că ar fi spionat instituțiile Uniunii Europene ca furnizor de informații serviciilor secrete de la Moscova, fiind, de asemenea, acuzat și de fraudă financiară și uz de documente false.

Însă abia miercuri, 6 decembrie, europarlamentarul a fost pus sub acuzare penală, după o epopee parazitată de interese politicianiste, relatează Hungary Today.

Bela Kovacs a anunțat că va părăsi Jobbik pentru a nu afecta imaginea partidului în alegerile din 2018.

Relațiile dintre Kovacs și Rusia fac parte de multă vreme din cv-ul politic al europarlamentarului ungar, însă întreaga paletă de nuanțe a spionajului prestat în contul serviciilor secrete ruse a ieșit la iveală abia în 2014, într-o investigație a publicației Index, nominalizată un an mai târziu la European Press Prize.

Ceea ce până atunci părea o afinitate culturală înrădăcinată pe linie paternă - în sensul că tatăl biogic al lui Kovacs fusese ofițer sovietic -, a devenit ulterior, după cum relevă investigația, o activitate amplă de spion „sadea”.

Începuturile apropierii politicianului maghiar de serviciile secrete ruse respectă un tipar cunoscut: școlit în Rusia în anii 1980, apoi căsătorit cu o rusoaică – Svetlana Istoșina – care îi face intrarea în KGB.

Autorul investigației, Dezso Andras, scria despre soția lui Kovacs: „Am dat peste căsătorii paralele, soți japonezi și austrieci misterioși, precum și călătorii secrete”.

În 2003, Bela Kovacs se întoarce în Ungaria. Până în acel an, Kovacs lucrase timp de câteva decenii în Rusia și Japonia. Motivul pentru care a fost primit în rândurile partidului Jobbik cu brațele larg deschise? „Conexiunile sale internaționale valoroase”.

Proaspăt înrolat în Jobbik, Kovacs avea să devină rapid unul dintre cei mai generoși donatori de milioane în vistieria partidului, fără ca cineva „să întrebe de unde proveneau banii”, aflăm din investigația Index.

Totul a curs lin până în 2015, când dărnicia de nabab a maghiarului pe linie politică a atras atenția Bruxellesului și autorităților de la Budapesta, care au demarat o anchetă pentru fraudă și spionaj. În același an, Bela Kovacs a rămas fără imunitatea parlamentară dobândită prin scaunul câștigat în Parlamentul European.

După acest moment, până la punerea sub acuzare de miercuri, a urmat un lung traseu judiciar plin de tergiversări și momente de „încetiniri” dubioase ale investigației. Situație interpretată de analiștii din Ungaria ca având un substrat de mașinațiune politică marca Vikor Orban, care ar fi intenționat să îl folosească pe Kovacs ca „funie de marionetă” în menținerea sub control a partidului Jobbik.

„Poveștile care mă descriu ca un spion sunt ciudate. Toate acele dosare roșii și verzi. Fantezia este nemărginită. Sunt aproape sigur că această anchetă are o relevanță politică. Nu este o coincidență faptul că a fost adusă în atenție înainte de alegeri. Probabil că audierile din instanță vor fi programate în campania electorală și vor fi folosite în mod clar pentru a-mi ataca partidul", a declarat Kovacs presei din Ungaria.