Evergrande, tot mai aproape de faliment. Compania a ratat un nou termen limită pentru plata unei datorii externe

Data actualizării: Data publicării:
Clădiri construite de Evergrande în Ocean Flower Island, un arhipeleag artificial construit în Danzhou, Hainan.
Clădiri construite de Evergrande în Ocean Flower Island, un arhipeleag artificial construit în Danzhou, Hainan. Sursă foto: Profimedia Images

Gigantul imobiliar chinez Evergrande a ratat miercuri un nou termen limită pentru plata unei dobânzi în valoare de 47,5 milioane de dolari la o obligațiune externă (bond). În urmă cu o săptămână, compania a ratat un alt termen limită pentru plata unei dobânzi de 83,5 milioane, informează Reuters.

Dacă Evergrande nu plăteşte aceste sume în termen de 30 de zile, va intra în default - incapacitate de plată.

Compania Evergrande are în prezent datorii de 305 miliarde de dolari. Pasivele grupului reprezintă 2% din PIB-ul Chinei.

Banca centrală a Chinei a solicitat instituțiilor financiare „să coopereze” cu autoritățile guvernamentale locale pentru menținerea unei dezvoltări „stabile și sănătoase” a pieței imobiliare și pentru protejarea intereselor clienților.

Evergrande Real Estate este o companie imobilară chineză care deține peste 1.300 de proiecte imobiliare în peste 280 de orașe din China. Fondată în 1996, compania este al doilea dezvoltator imobiliar al țării.

Anii îndelungați de „expansiune” a companiei au dus la acumularea de datorii tot mai mari. Vastul sector imobiliar din China, care contribuie cu 29% la produsul intern brut al țării, se confruntă cu un fenomen tot mai amplu de saturație a pieței construcțiilor, care a dus la apariția unor adevărate orașe-fantomă, cu blocuri construite dar nelocuite.

Astfel, în prezent, în China există suficiente proprietăți imobiliare goale care pot găzdui peste 90 de milioane de oameni - suficient pentru a muta în ele populațiile unor țări precum Franța, Germania ori Marea Britanie.

Evergrande, a doua mare companie imobiliară a Chinei, are în prezent obligaţiuni la scadenţă în 2022 în valoare de peste 7,4 miliarde de dolari. Această criză reprezintă cea mai mare provocare de până acum pentru guvernul de la Beijing, care nu s-a mai confruntat până acum cu deficite de asemenea dimensiuni.

Partenerii noștri