Exercițiu militar la granița cu Norvegia „împachetat” obscur de Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Foto: mil.ru
Foto: mil.ru

Până miercuri, 20 septembrie, pe poligoanele din Rusia și Belarus se desfășoară Zapad-2017, cel mai mare exercițiu militar rusesc de la sfârșitul Războiului Rece. Însă, concomitent cu aceste manevre de amploare, are loc un alt exercițiu al Rusiei. Și chiar dacă nu face parte din „meniul” Zapad, potrivit reprezentanților militari ruși, detaliile de pe teren tind să îl conecteze de același eveniment, relatează The Barents Observer.

northernfleet.zapad2017.shooting2-1000x705
Foto: mil.ru

Flota Nordică, cea mai puternică forță navală a Rusiei, desfășoară o serie de exerciții care coincid cu Zapad-2017.

La începutul acestei săptămâni, un număr de unități ale Flotei Nordice au participat la exerciții în Peninsula Sredny, o palmă de pământ situată la câțiva kilometri de granița Norvegiei.

Peninsula a fost cedată de Finlanda URSS-ului în 1940, prin Tratatul de Pace de la Moscova, și aparține în prezent Rusiei.

Exercițiile derulate la baza rusească Pumanki, la care au luat parte mai mult de 600 de soldați, au constat în manevre defensive de coastă.

Pe durata exercițiilor, avioane de luptă Su-24 și elicoptere Mi-8 au simulat o luptă alături de transportatoare blindate și de marfă, conform serviciului de presă al Flotei Nordice, informează The Barents Observer.

Zgomotele mortierelor de 82 mm și ale complexului mobil de rachete de coastă Bal au răsunat până în Vardo, orașul de pe coasta norvegiană a Mării Barents.

Pe fondul preocupărilor legate de Zapad-2017, Suedia și Finlanda au lansat pe 11 septembrie exercițiul Aurora 2017, cel mai mare eveniment militar suedezo-finlandez din ultimele două decenii.

Aurora 2017 se va încheia pe 29 septembrie.

Practic, cele două exerciții se desfășoară la o distanță extrem de mică unul de altul, situație care în orice logică militară nu este recomandată, existând pericolul provocărilor.

Zapad-2017 se desfășoară în Belarus, în enclava ultra-militarizată Kaliningrad și în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei. 

Pentagonul vede în aceste demonstrații militare de amploare un plan ascuns al Moscovei de a-și întări bastionul strategic de la granița baltică a NATO, iar oficiali ai Alianței Nord-Atlantice, experți și lideri politici europeni au atras în mod repetat atenția că Rusia încalcă prevederile de transparență ale Documentului de la Viena și că ar desfășura un număr de trupe mult mai mare decât cel raportat – nu 13.000, ci în jur de 100.000.  

În prezent, Rusia deține baze militare în următoarele zone din Belarus: Vileyka (un centru de comunicare al flotei navale), Hantsavichy (stație radar), Bobruisk (bază aeriană) și Baranovichi (bază aeriană).  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri