Scandal uriaș la Harvard. Experimente inumane cu pui de maimuță cărora li se cos ochii au revoltat comunitatea științifică

Data publicării:
Maimuța Britches care a fost salvată dintr-un laborator după ce ochii i-au fost cusuți
Britches (în poză), maimuța care a fost salvată dintr-un laborator din California unde a fost supusă unor experimente în care i-au fost cusute pleoapele. Colaj foto: Facebook / Fighting Animal Testing Worldwide, Twitter / @zackheart

Un laborator de neurobiologie al Universității Harvard este criticat pentru că a făcut experimente pe pui de maimuță cărora cercetătorii care au participat la studiu le coseau pleoapele pentru a nu le permite să-și vadă părinții sau să vadă fața oamenilor de știință cu care intrau în contact, acestea fiind doar o parte din procedurile chinuitoare la care animalele erau supuse.

250 de specialiști au cerut jurnalului „Lucrările Academiei Naționale de Științe” (PNAS) să retragă articolul bazat pe cercetările în care maimuțele femele au fost separate de puii lor cărora le-au fost cusute pleoapele, scrie Le Monde.

Ochii maimuțelor pe care s-au realizat experimentele au fost închiși cu forța de oamenii de știință timp de an de zile pentru ca aceștia să studieze consecințele neurobiologice ale orbirii. Femelele care au fost separate de puii lor imediat după naștere și primeau în schimb o jucărie de pluș.

Studiul care a atras criticile a sute de oameni de știință, în special etologi și primatologi, a fost condus de Margaret Livingstone de la Departamentul de Neurobiologie de la Harvard. PNAS i-a cerut lui Livingstone, care a fost recent primită în Academia Americană de Științe, să publice rezultatele obținute în urma experimentelor în cadrul unei serii de articole făcute de noii membri ai instituției.

Maimuță experimente
Puii de maimuță folosiți în experimente erau separați de mamele lor la naștere. Foto: Profimedia Images

PETA cere Harvardului să oprească imediat experimentele pe maimuțe

În articolul publicat în PNAS, Livingstone a raportat că femelele s-au atașat de jucăriile de pluș prin atingere, preferând jucăriile moi. Articolul a citat, de asemenea, lucrări realizate în trecut de aceeași echipă de cercetători prin care animalele erau private de simțul văzului în timpul cărora pleoapele macacilor nou-născuți erau cusute.

Efectul ar fi trebuit să se încheie după câteva zile, dar primatele au fost lăsate cu ochii închiși timp de un an. Această practică nu se mai face la Harvard, dar oamenii de știință de acolo nu au renunțat la experimentele în care puii sunt separați de mamele lor.

„Încă din anii '60 știm că experimentele care se bazează pe separarea maternă sunt extrem de problematice”, a spus Catherine Hobaiter, primatolog de la Universitatea St. Andrews din Scoția, care este de părere că astfel de practici sunt învechite și că trebuie schimbate.

Publicarea lucrării a revoltat și grupurile care apără drepturile animalelor, PETA cerând Harvardului să oprească imediat aceste experimente.

„Livingstone a furat pui perfect sănătoși de la mamele lor, închizându-le ochii și condamnându-i la o lume a întunericului”

„Credeam că acest tip de experimente a încetat în 1985 atunci când activiștii l-au eliberat pe puiul Britches („Nădragi”) din subteranele laboratorului Universității din California”, a scris PETA. „Micuța maimuță a fost luată de la mama sa și pleoapele i-au fost cusute.”

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Livingstone a furat pui perfect sănătoși de la mamele lor iubitoare la naștere și i-a privat de capacitatea vizuală normală, închizându-le ochii cu ață și condamnându-i la o lume a întunericului total”, a mai scris PETA. „Este ca dintr-un film de groază”.

În afară de problemele de etică evidențiate de PETA, activiștii au pus, de asemenea, întrebări cu privire la impactul cercetării, susținând că nu a produs niciun beneficiu omenirii.

„Livingstone și-a construit un cuib frumos, strângând 32 de milioane de dolari din banii contribuabililor Institutelor Naționale de Sănătate încă din 1998 pentru a-și finanța monstruoasa sa domnie a terorii”, a scris PETA.

Experimente cu câini Beagle
Câinii din rasa Beagle sunt folosiți de unele laboratoare pentru experimente. Foto: Profimedia Images

Acțiunile luate împotriva laboratorului de la Harvard sunt doar ultimele dintr-o serie de campanii ale grupurilor care luptă pentru drepturile animalelor demarate pentru a pune capăt testării animalelor vii, potrivit Washington Examiner.

Grupul White Coat Waste, de exemplu, a ajutat la oprirea experimentelor cu câini din rasa Beagle și cele de pe așa-numita „Insula maimuțelor” a doctorului Anthony Fauci.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri