Sari la conținut
News Alert

Explozie la cea mai mare bază americană din Afganistan

O explozie soldată cu victime a avut loc sâmbătă dimineața la baza aeriană NATO de la Bagram, din nordul capitalei afgane Kabul. Este cea mai mai mare bază americană din Afganistan.

Bagram_collage

Baza de la Bagram FOTO: wikipedia.org

ACTUALIZARE 8:45 Talibanii susţin că ei sunt autorii exploziei care a avut loc sâmbătă dimineață la baza aeriană de la Bagram, explozie soldată, potrivit unui nou bilanț cu patru morți și 14 răniți.

Deocamdată, NATO nu a comunicat nimic despre identitatea victimelor. 

Încă nu sunt clare circumstanțele în care a avut loc explozia de sâmbătă de la Bagram, dar presa locală relatează că un bărbat îmbrăcat în echipament specific muncitorilor a putut intra în bază - foarte bine păzită, de altfel - după care și-a detonat vesta plină cu explozibili. 

Revendicarea atentatului a fost făcută de purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, pe contul său de Twitter. 

Incidentul de la Bagram intervine după ce joi noaptea consulatul Germaniei din Mazar-i-Sharif a fost vizat de un kamikaze. Patru oameni și-au pierdut viața și peste 100 au fost răniți. Și acest atac a fost revendicat de talibani, care au spus că e o măsură de răspuns la raiduri aeriene care au avut loc săptămâna trecută în apropiere de Kunduz, în urma cărora au fost uciși 30 de civili.


 

Explozia a avut loc în jurul orei locale 5:30, iar oficiali ai misiunii „Resolute Support” au anunțat că există victime, dar nu au făcut alte precizări. Echipele medicale și de protecție sunt mobilizate la fața locului. 

Potrivit guvernatorului districtului Bagram, citat de Reuters, cel puțin trei oameni au fost uciși și 13 răniți în explozia care a avut loc în apropiere de o cantină. Nu se știe deocamdată ce a cauzat deflagrația.

Baza aeriană de la Bagram, aflată la nord de Kabul, are în special personal american. Până în februarie însă, securitatea bazei a fost asigurată şi de poliţişti militari români.

România are în Afganistan 600 de militari, instructori şi forţe speciale.