Live Text Rușii au atacat cu rachete Ucraina, două au lovit un aerodrom. Aproape jumătate din adăposturile civile din Kiev sunt nefuncționale

Data actualizării: Data publicării:
explozie in dnipro salvatorii gasesc raniti
Explozie lângă oraşul ucrainean Dnipro. Sunt 20 de răniți, printre care cinci copii, salvatorii caută supraviețuitori sub dărâmături. FOTO: Twitter NEXTA

Rusia a lansat un val de atacuri aeriene asupra Ucrainei, duminică dimineaţă, iar sistemele de apărare au respins toate rachetele şi dronele în timp ce se apropiau de Kiev, afirmă oficiali militari din capitală. Două rachete au lovit un aerodrom din centrul Ucrainei. Toată Ucraina s-a aflat sub alertă de raid aerian pentru aproape trei ore. După ce președintele Volodimir Zelenski a solicitat inspectarea tuturor adăposturilor antiaeriene din țară, oficialitățile ucrainene au ajuns la o concluzie alarmantă: aproape jumătate din adăposturile pentru populația civilă din Kiev sunt ori închise ori nefuncționale.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

În jur de un milion de ruși au fugit din Rusia de la începutul războiulu din Ucraina

ACTUALIZARE 18:37 Numărul rușilor care și-au părăsit țara de la declanșarea invaziei și războiului în Ucraina, pe 24 februarie 2022, este estimat a fi între câteva sute de mii și peste un milion, conform unei analize BBC.

Astfel, ministerul britanic al Apărării estima în luna mai că 1,3 milioane de ruși au plecat din Federația Rusă în anul 2022.

Conform unei estimări făcute de publicația Forbes, care citează surse din administrația de stat a Rusiei, între 600.000 și un milion de cetățeni ruși și-au părăsit țara în ultimul an.

Primul „val” al exodului rușilor a avut loc în primele luni de război, în primăvara anului 2022. A urmat un „al doilea val” în vara aceluiași an. În luna septembrie, președintele Putin a decretat o mobilizare „parțială”, în urma căreia bărbaților ruși între 18 și 65 li s-a interzisă să iasă din țară. Concomitent, companiile aeriene ruse au primit interdicție să mai vândă bilete bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.

La doar o zi după decretarea mobilizării parțiale, cozi uriașe de mașini s-au format la aproape toate vămile terestre ale Federației Ruse. La frontiera Rusiei cu Finlanda, vameșii finlandezi au raportat un „număr excepțional” de ruși care au trecut granița în Finlanda în cursul nopții.

Concluzie alarmantă: Aproape jumătate din adăposturile antiaeriene din Kiev sunt închise ori nefuncționale

ACTUALIZARE 16:17 Ministrul ucrainean al industriilor strategice s-a declarat „uluit” duminică, după ce a aflat că aproape jumătate din adăposturile antiaeriene din Kiev inspectate sunt închise sau nu pot fi folosite în mod corespunzător.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat vineri inspectarea tuturor adăposturilor antiaeriene de pe teritoriul Ucrainei, la o zi după ce trei persoane - două femei și o fetiță de 9 ani - au fost ucise în Kiev deoarece nu au putut intra într-un astfel de adăpost, în timpul unui bombardament aerian al Rusiei.

Conform ministrului industriilor strategice, Oleksandr Kamîșin, din 1.079 de adăposturi examinate în prima zi 358 erau „nepregătite” și alte 122 „închise”. Doar 597 de astfel de adăposturi ale protecției civile erau funcționale.

Pentru fiecare militar ucrainean ucis la Bahmut, au murit 7 ruși. Câți soldați a pierdut Moscova în acest oraș după 9 luni de lupte

ACTUALIZARE 15:45 Pierderile armatei ucrainene în bătălia de la Bahmut sunt cu mult mai mici comparativ cu cele ale rușilor. Raportul pierderilor este, astfel, de 1:7,5 în „favoarea” forțelor Kievului. Mai exact pentru fiecare militar ucrainean ucis în această bătălie, au murit 7 ruși, a declarat șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, într-un interviu acordat pentru Corriere della Sera, informează Kyiv Independent.

Conform lui Danilov, Rusia a pierdut 22.816 militari doar în Bahmut, din 1 septembrie 2022 și până în prezent. Data de 1 septembrie a fost aleasă ca reper deoarece a coincis cu momentul în care primii deținuți recrutați din închisori pentru a fi înrolați în trupele de mercenari Wagner au început să ajungă în unitățile rusești din prima linie a frontului.

Citește continuarea AICI.

Zelenski: Cel puţin 500 de copii ucişi în timpul războiului

ACTUALIZARE 15:40 Lisa, în vârstă de 2 ani, care a fost ucisă în timpul nopţii în Dnipro, este unul dintre cei cel puţin 500 de copii care au fost ucişi în timpul invaziei, potrivit lui Volodimir Zelenski, scrie SkyNews, citată de News.ro.

Preşedintele a făcut publice cifrele după descoperirea cadavrului ei, spunând că Rusia a luat viaţa viitorilor „erudiţi, artişti şi campioni ai sportului”.

„Armele ruseşti şi ura continuă să ia şi să distrugă viaţa copiilor ucraineni în fiecare zi”, a spus el.

A fost imposibil de stabilit numărul exact al victimelor copiilor din cauza ostilităţilor în desfăşurare, a spus preşedintele.

„Toată Ucraina, tot poporul nostru, toţi copiii noştri trebuie să fie eliberaţi de teroarea rusă”, a mai spus Zelenski.

Alţi cinci copii au fost răniţi în atacul de la Dnipro.

Ucraina: aerodrom lovit de un atac rusesc în centrul ţării

ACTUALIZARE 13.30 Două rachete au lovit un aerodrom de lângă Kropîvnîţkîi, potrivit unui purtător de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene.

Aerodromurile ucrainene continuă să fie vizate de Moscova. Forţele aeriene ucrainene au anunţat că un aerodrom a fost lovit de un atac rusesc în apropierea oraşului Kropîvnîţkîi din centrul Ucrainei.

„Şase rachete şi cinci drone de atac” au fost lansate de forţele ruse, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ignat, la televizor. „Din cele şase (rachete), patru au fost distruse de apărarea aeriană şi două au lovit aerodromul de lângă Kropîvnîţkîi”, a adăugat el.

Rusia susţine că a doborât nouă drone deasupra peninsulei Crimeea

ACTUALIZARE 12:40 Apărarea antiaeriană rusă a doborât în noaptea de sâmbătă spre duminică până la nouă drone deasupra peninsulei Crimeea, a declarat şeful prorus al peninsulei anexate, Serghei Axionov, citat de EFE, potrivit Agerpres.

Bateriile antiaeriene au doborât cinci dintre aparatele aeriene fără pilot, în timp ce restul au fost scoase din uz de sistemele de război radio-electronic şi nu şi-au atins ţintele la Djankoi, a declarat Axionov pe contul său de Telegram.

Totuşi, căderea uneia dintre drone a provocat pagube în oraşul Djankoi, unde a avariat două maşini şi a spart geamurile la trei case.

De asemenea, el a afirmat că o dronă neexplodată a aterizat în curtea unei case, ceea ce a obligat chemarea geniştilor şi evacuarea a aproximativ 50 de persoane.

Guvernatorul din Belgorod le cere ruşilor de la graniţa cu Ucraina să îşi părăsească locuinţele

ACTUALIZARE 12:05 Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a cerut duminică tuturor locuitorilor din localităţile de la graniţa cu Ucraina care se află sub tirul artileriei inamice să îşi părăsească locuinţele, susţinând că bombardamentele forţelor ucrainene asupra regiunii au continuat şi noaptea trecută, după ce două persoane au fost ucise cu o noapte înainte, iar sute de copii au fost evacuaţi din zona de graniţă, potrivit EFE şi Reuters, citate de Agerpres.

„Ascultaţi autorităţile şi părăsiţi-vă temporar locuinţele pentru a păstra ceea ce aveţi mai de preţ, viaţa voastră şi a celor dragi vouă”, a declarat Gladkov pe contul său de Telegram.

Oficialul a explicat că apelul său vizează nu doar locuitorii din districtul Şebekino, care a fost cel mai afectat de atacuri în ultimele zile, ci pentru toate districtele aflate sub bombardament.

El a spus că în timpul nopţii au continuat atacurile artileriei ucrainene asupra districtului Şebekino şi, de asemenea, asupra districtului Volokonovski, unde s-au înregistrat multe pagube, dar nu au existat victime, potrivit datelor preliminare.

Guvernatorul a indicat că peste 4.000 de persoane au fost relocate şi se află în adăposturi temporare, în principal în şcoli şi cămine universitare, în această regiune, care se învecinează cu Ucraina în sud şi vest.

Potrivit lui Gladkov, două femei au fost ucise sâmbătă în localităţile Novaia Tovoljanka şi Bezliudovka, ambele în districtul Şebekino, iar cinci civili au murit vineri sub focul inamicului.

Aceste bombardamente de dincolo de graniţă, împreună cu incursiuni ale grupurilor paramilitare ruse, au forţat armata şi Garda Naţională rusă să întărească securitatea în zonă, pe fondul criticilor tot mai numeroase privind vulnerabilitatea frontierei.

Gladkov a anunţat sâmbătă evacuarea de urgenţă a 600 de copii din localităţile de frontieră în Kaluga şi Iaroslavl, în timp ce alţi 1.000 vor fi trimişi în peninsula anexată Crimeea.

Un copil de doi ani a murit după explozia din Dnipro

ACTUALIZARE 11.20 O fetiţă de doi ani a fost ucisă şi alte 22 de persoane au fost rănite, între care cinci copii, în urma căderii unei rachete ruseşti în apropierea oraşului Dnipro, în centrul Ucrainei, a anunţat duminică guvernatorul regional, potrivit Reuters.

"Peste noapte, trupul unei fetiţe care abia împlinise doi ani a fost scos de sub dărâmaturile unei case", a scris Serhii Lîsak pe aplicaţia de mesagerie Telegram

Şaptesprezece persoane primesc îngrijiri la spital după ce o zonă rezidenţială a fost atacată cu rachete de croazieră cu rază scurtă de acţiune Iskander, a precizat Lîsak.

Reuters nu a putut să verifice aceste informaţii în mod independent. Nu există deocamdată o reacţie din partea Moscovei.

Mikola Lukaşuk, şeful consiliului regional din Dnipropetrovsk, a declarat că 17 copii au murit în regiune de când Rusia a lansat invazia pe scară largă împotriva Ucrainei în februarie 2022. "Niciun cuvânt nu poate alina durerea părinţilor care au pierdut ceea ce aveau mai scump în viaţă", a declarat Lukaşuk.

Războiul a ucis cel puţin 485 de copii în Ucraina şi a rănit aproape 1.500, a anunţat duminică, pe Telegram, procurorul general al ţării.

Confruntările continuă în apropiere de Bahmut, potrivit armatei ucrainene

ACTUALIZARE 9:50 În ciuda unei diminuări recente a intensităţii luptelor de la Bahmut, confruntările din jurul acestui oraş aproape în întregime distrus din Donbas (estul Ucrainei) continuă, iar Moscova suferă pierderi importante, declară duminică armata ucraineană, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Înaltul comandament militar ucrainean a indicat în raportul său zilnic că, în ultimele 24 de ore, forţele ruse au desfăşurat două operaţiuni nereuşite în zona Bahmut şi au lansat o serie de lovituri aeriene şi atacuri de artilerie asupra localităţilor învecinate.

Şeful Grupului de mercenari Wagner a declarat sâmbătă că luptătorii săi au părăsit oraşul Bahmut în proporţie de 99%, după un asalt de luni de zile, în cea mai lungă şi mai sângeroasă bătălie a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.

Ucraina afirma la sfârşitul lunii trecute că luptele s-au atenuat în regiune, dar comandantul forţelor terestre ale ţării, Oleksandr Sîrski, a declarat sâmbătă că trupele ucrainene continuă să lupte acolo.

„Inamicul continuă să sufere pierderi importante în direcţia Bahmut. Forţele de apărare continuă să lupte. Vom învinge”, a afirmat Sîrski pe aplicaţia de mesagerie Telegram, după o vizită la trupele ucrainene din jurul Bahmut. 

Reuters nu a putut să verifice aceste informaţii în mod independent.

Atac aerian al Rusiei, respins în timp ce se apropia de Kiev, afirmă Ucraina

ACTUALIZARE 7.50 Rusia a lansat un val de atacuri aeriene asupra Ucrainei, duminică dimineaţă, iar sistemele de apărare au respins toate rachetele şi dronele în timp ce se apropiau de Kiev, afirmă oficiali militari din capitală, relatează Reuters.

”Potrivit informaţiilor preliminare, nicio ţintă aeriană nu a atins capitala”, a afirmat, pe Telegram, duminică dimineaţa, Serghei Popko, şeful administraţiei militare.

”Apărarea aeriană a distrus tot ce se îndrepta spre oraş, chiar la distanţă”, a arătat el.

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent aceste afirmaţii.

Rusia a atacat în mod repetat Kievul, începând din luna mai, în special noaptea, înaintea unei mult - aşteptatei contraofensive ucrainene pentru a recâştiga teritoriu, oficialii ucraineni afirmând că aceasta este o încercare de a induce suferinţe psihologice civililor.

Martori au declarat pentru Reuters că au auzit mai multe explozii în regiunea Kiev, dar nu şi în oraş, părând că sistemele de apărare aeriană şi-au atins ţintele.

Întreaga Ucraină s-a aflat sub alertă de raid aerian pentru aproape trei ore.

Există relatări neverificate pe conturi ucrainene de pe reţelele sociale privind explozii auzite la Krivoi Rog, în sudul Ucrainei, în apropiere de oraşul Kropyvnitskyi, din centrul ţării, şi în regiunea Sumî, din nord-est. Până în prezent, nu există informaţii oficiale despre acestea.

Explozie lângă Dnipro. Sunt 20 de răniți, printre care cinci copii, salvatorii caută supraviețuitori sub dărâmături

ACTUALIZARE 7.20 O explozie produsă în apropiere de oraşul Dnipro din centrul Ucrainei a afectat o clădire de locuinţe cu două etaje, rănind 20 de persoane, între care cinci copii.

Serghei Lysak a afirmat, pe Telegram, că trei dintre copii sunt în stare gravă. În total, 17 persoane au fost duse la spital.

Presa a relatat că echipajele de urgenţă au scos de sub dărâmături patru persoane, în oraşul Pidhorodnenska. Lysak a spus că un alt copil este, cel mai probabil, încă blocat sub dărâmături. Relatările de pe reţelele sociale arată că explozia de sâmbătă a fost cauzată de o rachetă rusească şi că a fost lovită și clădirea serviciilor de urgenţă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Oficialii militari ucraineni nu au confirmat că a fost vorba despre un atac cu rachetă.

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat pe Telegram că explozia a avut loc între două clădiri de locuinţe. ”Din păcate, sunt oameni sub dărâmături”, a scris Zelenski. ”Încă o dată, Rusia dovedeşte că este un stat terorist”, a adăugat el.

Moscova neagă că forţele sale militare ţintesc obiective civile.

Fotografiile postate pe reţelele sociale arată echipele de salvare intervenind la o clădire distrusă care arde înăbuşit, printre mormane de materiale de construcţii deformate.

Adăposturile antiaeriene din Ucraina au fost verificate. 20% nu pot fi folosite

ACTUALIZARE 7.10 Ministrul ucrainean de Interne Igor Klimenko a anunţat că au fost verificate cele peste 4.800 de adăposturi antiaeriene din Ucraina şi s-a constatat că aproximativ 20 la sută nu sunt adecvate pentru a fi folosite, scrie The Kyiv Independent.

Din totalul celor peste 4.800 de adăposturi, 252 erau închise şi 893 nu erau adecvate pentru a fi folosite, a precizat Klimenko.

Informaţia vine la câteva zile după ce un grup de civili nu a reuşit să intre într-un adăpost la Kiiev în timpul unui atac nocturn cu rachete al Rusiei. Trei persoane, inclusiv o mamă cu fiica ei de nouă ani, au murit în timp ce încercau să intre într-un adăpost care avea uşa încuiată, la 1 iunie.

Klimenko a anunţat că vor avea loc şi în viitor verificări la adăposturile antiaeriene.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri