Sari la conținut

Expulzarea celor 200: „La naiba, o să ne descurcăm și fără ruși”. Un fost diplomat american își amintește anul 1986

Ultima oară când Rusia a decis o expulzare masivă de diplomați americani a fost în urmă cu 31 de ani, pe vremea URSS-ului. În 1986, autoritățile sovietice au ordonat reducerea cu 200 de oameni a personalului din misiunea diplomatică americană de la Moscova. Erau anii cei mai plini de surprize ai Războiului Rece. Numărul doi de atunci din ambasada SUA, Richard Combs, rememorează acea filă de istorie într-un interviu pentru Europa Liberă.

tass

Parlamentarul american Carl Albert, Dna Mary Albert, Richard Combs (Departamentul de Stat) și A. Cistiakov, vicepreședintele Comitetului Executiv al Sovietului de la Leningrad într-o vizită la Muzuel Ermitaj. Foto: Europa Liberă/TASS

„În 1986 – a spus Combs – sovieticii au retras tot personalul local, sovietic, cam 200 de oameni în total. Ei făceau toată munca grea. Aveam sovietici în posturi de bucătari și cameriere, șoferi, mecanici, instalatori și așa mai departe. Așa că a trebuit, firește, să găsim o metodă de a ocupa noi înșine aceste funcții. Iar munca era grea, la modul propriu. Am descoperit cu surpriză câte lucruri grele trebuie aduse într-o ambasadă – și totul trebuia adus de la gară la vamă, apoi la ambasadă. Asta a fost o mare problemă, logistica funcționării unei ambasade mari, importante, lipsită dintr-o dată de cam 200 de angajați sovietici”, a declarat fostul diplomat american.

Ambasada SUA din Rusia era „în prima linie a Războiului Rece, cum ar veni”, așa că, subliniază Richard Combs, „nivelul de motivare în ambasadă era ridicat”.

Prima reacție? Richard Combs și-o amintește ca și când s-ar fi petrecut ieri: „La naiba, o să ne descurcăm singuri, fără ruși, fără sovietici! Și o vreme ne-am chiar descurcat. Dar a trebuit să facem programări de serviciu – cine curăță toaletele, cine aduc laptele etc., într-o schemă din care făcea parte toată lumea cu excepția ambasadorului și a mea. În practică, asta însemna că în cutare zi un număr mare de diplomați și angajați își puneau salopetele și făceau munca grea pe ziua respectivă…”.

„Pe de altă parte, au fost și aspecte amuzante și mai puțin amuzante. Cum să dai o petrecere la ambasadă dacă n-are cine să gătească și să servească, nimeni care să facă curat? Așa că activitățile ne-esențiale ale ambasadei au avut de suferit – mai mult decât cele cu adevărat importante, legate de culegerea și transmiterea de informații”, a mai spus Combs.

Zilele trecute, Camera Reprezentanţilor şi Congresul SUA au adoptat un set de sancţiuni la adresa Rusiei cu vot majoritar covârşitor. La această situaţie s-a ajuns şi graţie contribuţiei minorităţii democrate, care a votat cot la cot cu republicanii. Odată votată, legea a fost transmisă Casei Albe, iar preşedintele Donald Trump a decis să o promulge.

Noile sancţiuni au stârnit furia Moscovei. Ca răspuns, liderul de la Kremlin a anunţat că va expulza 755 de diplomaţi americani, inflamarea relaţiilor dintre cele două state atingând astfel un nou maxim.

Noile sancţiuni privesc o serie de companii şi oameni de afaceri de la Moscova, care nu vor mai putea face comerţ cu Statele Unite.