Extremiștii din Austria, eșec electoral usturător. Pariu câștigat de tânărul cancelar Sebastian Kurz

Data publicării:
sebastian kurz
Sebastian Kurz Foto: Inquam Photos / George Călin

Partidul Poporului (OeVP), condus de fostul cancelar Sebastian Kurz, este câştigătorul detaşat al alegerilor parlamentare anticipate din Austria, arată o proiecţie pe baza unei numărători parţiale a voturilor, relatează Agerpres.

Conform unei prognozei SORA pentru televiziunea ORF, OeVP (dreapta) urmează să obţină 37,2% din voturi, Partidul Social Democrat - 22%, Partidul Libertăţii (FPOe, extremă dreaptă) - 16%, Verzii - 14,3%, iar Neos (liberal) 7,4%.

Marja de eroare a proiecţiei este de 1,8%.

AFP notează că electoratul austriac a sancţionat FPOe, care a pierdut aproximativ 10% din voturile obţinute la alegerile precedente după scandalul „Ibizagate” din mai, când a apărut o înregistrare video cu liderul de atunci al partidului, vicecancelarul Heinz-Christian Strache. Acesta fusese filmat cu o cameră ascunsă într-o vilă din Ibiza, în 2017, promiţând contracte publice în schimbul sprijinului electoral pe care i l-ar fi acordat o pretinsă nepoată a unui oligarh rus.

Strache a fost nevoit să demisioneze din funcția de vicecancelar și de șef al partidului, iar alegerile legislative anticipate au fost propuse președintelui chiar de cancelarul Sebastian Kurz. „Prea mult este prea mult”, a spus el, amintind de mai multe scandaluri în care a fost implicată formaţiunea de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), cu care partidul său, Partidul Popular Austriac (OeVP), s-a aliat la guvernare după alegerile din 2017. Ajuns cel mai tânăr șef de guvern din Europa, Sebastian Kurz dădea astfel de înţeles că din punctul său de vedere, această alianţă cu extrema dreaptă s-a încheiat, după aproape un an și jumătate de la alegeri.

Se întâmpla tot acest scandal politic cu puțin timp înainte de alegerile europarlamentare, iar rezultatul a fost o victorie detașată a partidului conservator al cancelarului Kurz.

A doua zi după scrutinul pentru Parlamentul European, coaliţia formată de OeVP şi FPOe sub conducerea lui Sebastian Kurz a fost oficial destrămată, guvernul fiind înlăturat de la putere printr-o moţiune de cenzură

Acum, la scrutinul legislativ anticipat, OeVP a obţinut cu aproape 6% mai multe voturi decât în 2017 şi este foarte probabil ca Sebastian Kurz să obţină un nou mandat de cancelar. Verzii au avansat şi ei, de la mai puţin de 4% în urmă cu doi ani, când nu trecuseră de pragul de reprezentare în parlamentul de la Viena.

Astfel, tânărul politician de dreapta Sebastian Kurz, ajuns cancelar la numai 31 de ani și considerat copilul-minune al politicii de la Viena, a dovedit că are instinct și știe să câștige pariurile politicii.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri