Factorul care ar putea provoca un nou război în Balcani

Data actualizării: Data publicării:
Sarajevo

Crearea unei entități teritoriale croate în Bosnia-Herțegovina ar fi o cale sigură spre un nou război. Declarația îi aparține lui Bakir Izetbegovici, reprezentantul bosniac din președinția tricefală a Bosniei-Herțegovina.

support13-850x618
Foto: Bakir Izetbegovici

„O a treia entitate nu va putea fi creată în Bosnia fără un război”, spune Izetbegovici, citat de Balkan Insight.

Afirmația liderului bosniac vine după ce, săptămâna trecută, un grup de inițiativă din orașul Tomislavgrad a adoptat o declarație prin care cere înființarea unei a treia entități teritoriale în Bosnia-Herțegovina, dominată de croați, după modelul Republicii Srpska, care se află sub conducerea sârbilor bosniaci. 

„Această prostie nu poate deservi decât propria lor circumscripție electorală... Credeți că după lagărele de concentrare, cineva va permite să se înființeze așa ceva?”, a declarat Bakir Izetbegovici postului public de televiziune croat HRT, făcând referire la lagărele conduse de croații bosniaci în timpul războaielor iugoslave din anii 1990.

„Nu depășiți linia roșie”, le-a transmis liderul bosniac suporterilor acestei partiții teritoriale.

După semnarea Acordului de Pace de la Dayton în 1995, care a pus capăt războiului din Bosnia, fosta țară iugoslavă a fost împărțită în două entități: Republica Srpska, dominată majoritar de sârbii bosniaci, și Federația Bosniei și Herțegovinei, locuită în special de bosniaci și croați, dar în care croații se află în minoritate.

Declarația adoptată săptămâna trecută face referire la numele fostului stat-marionetă creat de croați în anii războiului, între 1991 și 1994 – Republica Croată Herțeg-Bosnia, cu capitala la Mostar.

Croații bosniaci doresc, de asemenea, și modificarea legislației electorale, astfel încât procesul electoral să fie unul cu specificitate etnică clar delimitată, și nu mixtă, cum se întâmplă în prezent: bosniacii să voteze reprezentantul bosniac din președinția Bosniei-Herțegovina, croații bosniaci pe cel croat și sârbii bosniaci pe cel sârb. 

Președinția Bosniei-Herțegovina are la bază principiul rotației. Reprezentanții sunt aleși pentru un mandat de 4 ani, asigurând prin rotaţie preşedinţia în exerciţiu, pe câte o perioadă de 8 luni, conform Constituției bosniace și Regulamentului de funcționare a președinției Bosniei-Herțegovina.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri