Familiile victimelor avionului doborât „din greșeală” în Iran trebuie să primească despăgubiri de 74 milioane de euro

Data publicării:
Imagine aeriană a catastrofei aviatice în urma doborârii avionului ucrainean deasupra Teheranului, ianuarie 2010
Avionul ucrainean a fost doborât dintr-o eroare a militarilor iranieni. Foto: Agerpres

Un tribunal canadian a decis acordarea de despăgubiri financiare în valoare totală de 107 milioane de dolari canadieni (74 milioane de euro) familiilor a şase persoane decedate la bordul unui Boeing ucrainean doborât „din greşeală” deasupra Teheranului în urmă cu aproape doi ani.

Zborul PS752 Teheran-Kiev al companiei Ukraine International Airlines (UIA) s-a prăbuşit pe 8 ianuarie 2020, ducând la moartea a 176 de persoane aflate la bord, dintre care 85 de cetăţeni sau rezidenţi permanenţi canadieni.

La trei zile după accident, forţele armate iraniene au recunoscut că au doborât avionul „din greşeală”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Judecătorul Edward Belobaba de la Curtea Superioară din Ontario a acordat reclamanţilor 107 milioane de dolari canadieni compensaţii, plus dobândă, potrivit deciziei tribunalului.

Modul în care banii vor fi recuperaţi de la Iran nu a fost precizat, însă Belobaba s-a declarat „convins că un anumit nivel de executare ar putea fi foarte posibil şi că un anumit nivel de disuasiune ar putea fi stabilit”.

Apărarea reclamanţilor a declarat că „active şi investiţii iraniene rămân accesibile nu doar în Canada, ci în întreaga lume”, a mai scris judecătorul.

Într-un comunicat dat publicităţii luni, avocaţii reclamanţilor, Mark Arnold şi Jonah Arnold, au subliniat că pentru aceste compensaţii Canada dispune de competenţă juridică şi a amintit că în 2012 Canada a adoptat o lege ce le permite victimelor şi familiilor lor să obţină despăgubiri de la state ce susţin acte considerate teroriste.

În luna mai, acelaşi judecător a hotărât că Iranul a comis un act „terorist” atunci când a doborât Boeingul ucrainean, deschizând astfel calea către o cerere de despăgubire a familiilor victimelor.

După aceasta, Teheranul a denunţat verdictul, declarând că acesta „nu are niciun fundament” şi că tribunalul canadian nu are competenţe pentru a da o astfel de decizie.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri