Faulturi între aliații de la guvernare din Israel

Data publicării:
Benjamin Netanyahu (stânga) și Benny Gantz (dr) în Knesset
Benjamin Netanyahu (stânga) și Benny Gantz (dreapta) Foto: Profimedia Images

Faulturi evidente între aliații de la guvernare în Israel, care sunt, de fapt, dușmani politici declarați. Benny Gantz, ministru al apărării, a anunţat anchetarea unui contract de achiziții de submarine germane în care sunt implicați oameni din cercul premierului Benjamin Netanyahu.

Aceștia sunt suspectați că ar fi primit mită pentru un contract de 1,6 miliarde de euro încheiat cu ThyssenKrupp. 

Rezultatele investigației ar urma să fie făcute publice peste patru luni.

Între persoanele vizate în acest scandal se află avocatul lui Benjamin Netanyahu. În campania electorală din primăvară, Benny Gantz l-a acuzat în mod direct pe actualul premier de primirea unei mite de  aproape 4 milioane de euro pentru acest contract.

Partidului Albastru-Alb al lui Benny Gantz şi Likudul lui Netanyahu au făcut o coaliție împotriva firescului politic pentru a elimina blocajul, după ce trei rânduri de alegeri au avut rezultat indecis. Rivalii s-au aliat de nevoie, iar înțelegerea - parafată în mai de Parlament - este ca Netanyahu să conducă guvernul 18 luni, după care Benny Gantz să preia postul de prim-ministru.

Însă nu se știe dacă se va ajunge acolo.

Israelul a avut proteste ample, îndreptate împotriva guvernului și a premierului Netanyahu. Relațiile în coaliție sunt tensionate și spectrul alegerilor se conturează în viitorul apropiat.  Partidului Albastru-Alb speră să fructifice la urne nemulțumirea populară.

Benjamin Netanyahu este primul şef de guvern din istoria Israelului acuzat penal în timpul mandatului, în trei dosare.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri