FBI caută să-l aresteze pe „bucătarul lui Putin” și a pus o recompensă de 250.000 de dolari pentru prinderea sa

Data actualizării: Data publicării:
Evgheni Prigojin, bucătarul lui Putin, șeful companiei de mercenari Wagner, pe lista infractorilor căutați de FBI
Evgheni Prigojin este acuzat de FBI de înșelăciune și conspirație la adresa SUA. Foto: fbi.gov/wanted/counterintelligence

Magnatul rus Evgheni Prigojin, apropiat al Kremlinului cunoscut drept „bucătarul lui Putin” și care este presupusul finanțator al grupului de mercenari ruși Wagner, a ajuns pe lista infractorilor căutați de FBI, care a pus o recompensă de 250.000 de dolari pentru orice informație care ar duce la arestarea sa, informează The Moscow Times.

FBI îl acuză pe Prigojin de fraudă și conspirație împotriva SUA, după ce magnatul rus a sponsorizat Internet Research Agency (IRA), așa-numita „fermă de troli” din Sankt Petersburg despre care se presupune că ar fi fost implicată în influențarea rezultatului în alegerilor prezidențiale americane din 2016

Biroul Federal de Investigații al SUA a pus o recompensă de 250.000 de dolari pentru orice informație care ar duce la arestarea lui Evgheni Prigojin.

„Numitul (Prigojin) a supravegheat și aprobat întreagul proces de interferență cu sistemul politic și electoral din SUA, care a inclus achiziționarea de spațiu de stocare pe serverele americane, crearea a sute de conturi false și folosirea de identități furate de la persoane reale din Statele Unite”, se arată în documentul FBI.

De asemenea, FBI îl consideră pe Prigojin drept „un risc pentru zborurile internaționale”, 

În replică, Prigojin a calificat acțiunea FBI drept o „vânătoare de vrăjitoare” prin care autoritățile americane încearcă să-l transforme într-un „țap ispășitor” responsabl pentru actuala criză politică din SUA.

„Societatea americană se confruntă cu povara unui număr copleșitor de probleme: oligarhii și politicienii jefuiesc bugetul acestei țări. Prin urmare, e nevoie de o poveste de groază care să acopere această prăpastie uriașă care s-a căscată între statul paralel și popor”, a declarat Prigojin.

Prigojin și influenta sa armată de mercenari ruși Wagner

Evgheni Prigojin este un oligarh într-atât de apropiat de cercurile de putere de la Kremlin încât este numit „bucătarul lui Vladimir Putin“.

Conglomeratul lui Prigojin include companii precum Lobaye, o firmă de investiții care finanțează posturi de radio din Republica Centrafricană. Finanțează, de asemenea, antrenarea recruților armatei statului african de către 250 de mercenari ruși. Prigojin primește la schimb concesii generoase pentru a explora și exploata minele de diamante și aur în țara care e o bogată sursă de metale prețioase.

Prigojin nu e străin de lumea mercenarilor. El ar fi unul dintre principalii actori din spatele Wagner, o influentă companie de mercenari ruși care a jucat un rol important în conflictele din Siria și estul Ucrainei.

Mercenarii Wagner au fost depistați inclusiv în Mozambic, unde Putin încearcă să obțină acces la importantele resurse de gaze naturale, aur și diamant ale țării.

Recent, un raport ONU a confirmat oficial implicarea grupului Wagner inclusiv în Libia. Numărul mercenarilor ruşi care activează în această ţară este estimat între 800-1.000 de luptători activi.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri