Femeia cu nervi de oțel care a adus la sol avionul cu un motor explodat și un hublou spart

Data actualizării: Data publicării:
Tammie Jo Shults
Tammie Jo Shults

Unul dintre piloții care a reușit să ducă în siguranță la sol avionul South West Airlines pe un aeroport din Philadelphia are un trecut impresionant în domeniul aviației.

9672576-3x2-700x467
Tammie Jo Shults

Tammie Jo Shults, în vârstă de 56 de ani, a fost prima femeie pilot de vânătoare din Marina Americană, expertă în pilotarea avioanelor de luptă F-18, scrie ABC.

Instinctele de fost pilot de luptă și experiența în a ateriza în mare viteză pe portavioane au făcut diferența dintre viață și moarte în aterizarea de urgență a avionului de pasager South West Airlines, cu 143 de oameni la bord, pe Aeroportul Internațion din Philadelphia, după ce unul dintre motoare a explodat, spărgând un hublou și cauzând depresurizarea aeronavei.

Pasiunea pentru zbor a lui Tammie Jo Shults a debutat de la o vârstă fragedă. După ce a studiat medicina în Kansas, Tammie și-a încercat norocul în Forțele Aeriene ale Statelor Unite. A fost acceptată, dar nu i s-a permis să urce la manetele unui avion de luptă. Atunci, Tammie și-a încercat norocul în altă parte – în Marina Americană. 

Până în 1993, când a decis să își schimbe cariera, Tammie a brăzdat cerul la bordul unui F-18.

CITIȚI ȘI: Clipe de groază la bordul avionului al cărui motor a explodat: „Dintr-o dată, s-a auzit o bubuitură și am intrat în picaj”

Când zborul 1380 al South West Airlines a rămas fără un motor, Tammie și-a păstrat calmul și le-a spus operatorilor din turnul de control doar atât: „Am rămas fără o parte din aeronavă. Va trebui să încetinim puțin”. Apoi a început cursa contracronometru spre aeroportul american.

„Tammy a fost uimitoare! Ne-a aterizat în siguranță în Philly”, a scris unul dintre pasageri pe Instagram.

„Are nervi de oțel. Această doamnă merită toate aplauzele”, a spus un alt pasager.

Șapte persoane au fost rănite, dintre care una este în stare critică, și o femeie a murit, după ce a fost trasă în afara avionului, după ce explozia motorului a spart fereastra lângă care se afla aceasta.

Incidentul a fost catalogat drept „unul neobișnuit, dar extrem de grav”. Administrația Federală a Aviației din SUA  a pornit o investigație.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri