FIFA a înființat Tribunalul Fotbalului pentru a accelera soluționarea litigiilor dintre jucători şi cluburi

Data publicării:
Tribunalul este compus din trei camere, iar activitatea sa va aplica noile reguli procedurale pentru rezolvarea litigiilor fotbalistice.
Tribunalul este compus din trei camere, iar activitatea sa va aplica noile reguli procedurale pentru rezolvarea litigiilor fotbalistice. Sursă foto: Getty Images

FIFA a anunţat punerea în funcţiune, începând de vineri, a Tribunalului Fotbalului, care regrupează instanţele decizionale actuale într-una singură, pentru a facilita soluţionarea litigiilor şi luarea deciziilor în privinţa aplicării regulamentului, informează EFE.

Tribunalul, a cărui înfiinţare a fost aprobată în cadrul ultimului Congres al FIFA, desfăşurat în luna mai, este compus din trei camere, iar activitatea sa va aplica noile reguli procedurale pentru rezolvarea litigiilor, cu proceduri gratuite dacă cel puţin una dintre părţi este o persoană fizică.

FIFA a precizat că tribunalul va accelera procesele aflate în desfăşurare, pe lângă concentrarea şi stipularea clară a elementelor de guvernanţă. De asemenea, instanța va avea un sistem decizional mai eficient şi care va marca o nouă etapă în actuala reformă a cadrului de reglementare a fotbalului, după modificările pe această temă aprobate începând din 2017, transmite Agerpres. 

Tribunalul va dispune de o Cameră de soluţionare a litigiilor, care va rezolva plângerile de muncă între jucători şi cluburi, precum şi cele legate de indemnizaţia de formare, o alta pentru statutul jucătorilor şi încă o Cameră rezervată agenţilor.

Membrii primelor două camere au fost numiţi de Consiliul FIFA pe 10 septembrie iar cei ai Camerei agenţilor vor fi desemnaţi atunci când Regulamentul FIFA va fi aprobat. Forul fotbalistic mondial prevede ca acest lucru să se întâmple înainte de sfârşitul acestui an şi să intre în vigoare de la 1 iulie 2022.

FIFA estimează că, anual, Camera de soluţionare a litigiilor va soluţiona aproximativ 3.500 de cazuri, iar Camera pentru statutul jucătorilor va analiza 700 de reclamaţii şi va procesa aproximativ 6.000 de cereri de reglementare.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri