Fiii președintelui cu cel mai lung mandat din lume s-au certat din cauza unui avion. Unul din ei, vicepreședinte, și-a arestat fratele

Data publicării:
Avion în zbor, văzut de jos.
Avion în zbor. Foto: GettyImages

Vicepreședintele Guineei Ecuatoriale a ordonat personal arestarea fratelui său vitreg, pe care îl acuză că a vândut un avion deținut de compania aeriană de stat, se arată într-un comunicat al guvernului citat de BBC.

Atât vicepreședintele, cât și fratele său vitreg sunt fiii președintelui Teodoro Nguema Obiang Mangue, șeful de stat cu cel mai lung mandat din lume, cu 43 de ani la putere.

Vicepreședintele Teodoro Nguema Obiang Mangue „și-a exprimat indignarea” față de vânzarea avionului, se arată în comunicat.

Ruslan Obiang Nsue, fost director al companiei aeriene Ceiba International, a vândut un avion ATR72-500, fără aprobarea consiliului de administrație, unei companii spaniole, spun autoritățile.

De asemenea, este acuzat că a încasat personal banii din vânzare. El nu a comentat public acuzațiile.

Fratele său vitreg a ordonat ca acesta să fie arestat la domiciliu și apoi transferat „în custodie judiciară”, se arată în comunicat. „În plus, Nguema Obiang Mangue a propus ca șeful statului să-l suspende din toate funcțiile sale în compania de stat, pentru orchestrarea vânzării avionului ATR72-500”, a mai spune comunicatul.

O anchetă a fost lansată anul trecut, după ce aeronava a dispărut în timpul lucrărilor de mentenanță, efectuate în Spania, potrivit presei locale.

Președintele Obiang conduce cu mână forte țara bogată în petrol, iar mai mulți membri ai familiei sale au roluri cheie în conducerea țării.

El a preluat puterea în 1979 de la unchiul său, printr-o lovitură militară, și a supraviețuit mai multor tentative de lovitură de stat.

El și-a început al șaselea mandat în decembrie anul trecut, după ce a obținut aproape 95% din voturi la alegerile prezidențiale. Criticii săi spun că scrutinul nu a fost liber și corect, dar Obiang a rămas câștigător.

Fiul său care are funcția de vicepreședinte este pregătit pentru a-i succeda lui Obiang.

Vicepreședintele, cunoscut sub numele de „Teodorin”, s-a bucurat de un stil de viață luxos în SUA și Europa și chiar deține o mănușă acoperită cu cristale, care i-a aparținut lui Michael Jackson, potrivit autorităților britanice.

În 2014, autoritățile americane i-au confiscat o proprietate de 30 de milioane de dolari în Malibu și alte bunuri, inclusiv o mașină Ferrari, spunând că au fost obținute cu venituri provenite din corupție.

Doi ani mai târziu, procurorii elvețieni au confiscat 11 mașini de lux care îi aparțineau. Mașinile - Bugatti, Lamborghini, Ferrari, Bentley și Rolls Royce - au fost vândute la o licitație pentru aproximativ 27 de milioane de dolari.

De asemenea, el a fost amendat și condamnat cu suspendare de către un tribunal francez în 2021 pentru că a folosit bani publici pentru a-și finanța stilul de viață luxos. Teodoro Nguema Obiang a negat acuzațiile.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri