Galerie Foto Fiji nu mai poate suporta "risipa financiară" cu super-iahtul oligarhului Suleiman Kerimov și îl predă SUA

Data actualizării: Data publicării:
Iahtul Amadea
Iahtul Amadea FOTO: Profimedia Images

Curtea Supremă din Fiji a decis ca super-iahtul oligarhului rus Suleiman Kerimov, confiscat la cererea SUA în aprilie, să fie predat autorităților americane. Întreținerea navei a fost o risipă financiară pentru Fiji, au spus judecătorii.

Este vorba despre super-iahtul Amadea, cu o lungime de 106 metri, care a sosit în Fiji în 13 aprilie, după o călătorie de 18 zile din Mexic, scrie Reuters. 

Predarea iahtului, în baza unei decizii a Curții Supreme din Fiji, face parte din acțiunile la nivel internațional privind sechestrul pus asupra bunurilor oligarhilor care au legături cu Vladimir Putin. Amadea a fost reținut în apele Fiji în aprilie, ca răspuns la o cerere a SUA și a fost confiscat luna trecută în baza unui mandat care fusese emis de o instanță federală din Washington și acceptat de o instanță din Fiji.

Iahtul Amadea FOTO: Profimedia Images
Iahtul Amadea FOTO: Profimedia Images

FBI a spus că nava de lux de 300 de milioane de dolari avea costuri de funcționare între 25 și 30 de milioane de dolari pe an, iar Statele Unite vor plăti pentru întreținerea ei după ce va fi confiscată. Cu toate acestea, guvernul din Fiji a plătit factura, în condițiile în care avocații proprietarului înregistrat al navei, compania Millemarin Investments din Insulele Cayman, au făcut recurs contra reținerii acesteia, iar procesul se judecă în instanțele din Fiji.

Curtea Supremă a hotărât marți că interesul public cere ca iahtul să fie scos din apele Fiji, deoarece acostarea lui acolo este mult prea costisitoare pentru guvernul din Fiji. Iahtul a navigat în apele Fiji fără permisiune și, cel mai probabil, pentru a se sustrage urmăririi penale din partea SUA, se mai arată în decizia instanței.

Statele Unite susțin că Amadea este a oligarhului Suleiman Kerimov, deși avocații Millemarin Investments au negat acest lucru și au spus instanței că proprietarul este alt oligarh rus, Eduard Khudainatov, fost șef al gigantului energetic rus Rosneft, care nu a fost sancționat. Luna trecută, un alt iaht de lux deținut de Khudainatov, în valoare de aproximativ 700 de milioane de dolari, a fost reținut de poliția din Italia.

FBI a declarat că s-a încercat evitarea confiscării navei Amadea "aproape imediat" după ce trupele ruse au intrat în Ucraina.

Avocatul navei, Feizal Haniff, a refuzat să comenteze hotărârea.

"Decizia recunoaște angajamentul Fiji de a respecta cererile internaționale de asistență reciprocă și obligațiile internaționale ale Fiji", a declarat procurorul general din Fiji, Christopher Pryde. El a spus că instanța a convenit că "aspectele legate de spălarea banilor și proprietatea" trebuie să fie judecate de o instanță din SUA. "Amadea a fost predat autorităților americane și va părăsi acum Fiji", a adăugat el.

Ambasada SUA din Suva nu a comentat decizia.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri