Finlanda anunță că a confiscat opere de artă ale unor muzee ruseşti în valoare de peste 40 de milioane de euro

Data publicării:
Finlanda anunță că a confiscat opere de artă ale unor muzee ruseşti în valoare de peste 40 de milioane de euro
Finlanda anunță că a confiscat opere de artă ale unor muzee ruseşti în valoare de peste 40 de milioane de euro. Foto: Punctul de frontieră Vaalimaa

Autorităţile finlandeze au anunţat miercuri că au confiscat mai multe opere de artă aparţinând unor muzee ruseşti aflate în tranzit prin ţara nordică, în cadrul sancţiunilor europene împotriva Moscovei, în valoare de peste 40 de milioane de euro.

Cele trei loturi "includ opere care nu pot fi evaluate, au o valoare inestimabilă", a declarat Hannu Sinkkonen, directorul în cadrul autorităţii vamale finlandeze. Însă, din motive de asigurare, picturile, statuile şi alte piese antice au fost estimate în total la 42 de milioane de euro, a precizat el.

Autorităţile finlandeze nu au dorit să dea detalii în legătură cu operele confiscate, însă au confirmat că unele aparţin celebrului Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg, informează Agerpres. Ele se întorceau în Rusia prin Finlanda, după ce au fost împrumutate unor muzee din Italia şi Japonia.

Autorităţile vamale au declarat că transferul risca să încalce sancţiunile impuse de Uniunea Europeană la mijlocul lunii martie, după invazia rusă în Ucraina.

Zece persoane sunt suspectate că au încălcat aceste sancţiuni, care includ vânzarea, transferul sau exportul de bunuri de lux - între care opere de artă - către Rusia.

Obiectele au fost confiscate la sfârşitul săptămânii trecute la punctul de frontieră Vaalimaa, în sud-estul Finlandei.

Lucrările vor fi depozitate până la clarificarea situaţiei sau ridicarea sancţiunilor, au explicat autorităţile finlandeze. Problema a fost discutată cu ambasadorul Rusiei în Finlanda.

"Au fost consultaţi profesionişti pentru mutarea şi depozitarea bunurilor", au dat asigurări autorităţile vamale, promiţând că ambalajele din lemn din jurul preţioaselor lucrări nu vor fi desfăcute.

După impunerea sancţiunilor europene, autorităţile vamale finlandeze au interzis unui număr de 21 de iahturi să părăsească ţara nordică, pentru a verifica dacă aparţin cetăţenilor ruşi vizaţi de sancţiuni. Unul dintre aceste iahturi a fost confiscat până în prezent, au anunţat autorităţile.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri