Finlanda: Parlamentul dezbate o petiţie pentru organizarea unui referendum pentru aderarea în NATO

Data publicării:
steag al finlandei care flutura pe fondul unei imagini panoramice a orasului helsinki
Finlanda e membră a UE dar nu a aderat la NATO până acum. Foto: Guliver/GettyImages

Opinia scenei politice finlandeze despre aderarea la NATO este pe cale să se schimbe după invazia rusă din Ucraina, a declarat marţi premierul finlandez Sanna Marin. Declaraţia a fost făcută după o reuniune organizată la Parlament, axată pe o petiţie referitoare la organizarea unui referendum privind aderarea în Alianţă, informează AFP.

Cu 50.000 de semnături adunate în mai puţin de o săptămână, petiţia a atins pragul minim prin care parlamentul se sesizează automat.

„Nu am luat nicio decizie finală. Vom evalua modul în care trebuie mers mai departe”, a afirmat Sanna Marin la ieşirea de la întâlnire, în contextul în care războiul declanşat de preşedintele rus Vladimir Putin înseamnă o creştere a numărului de finlandezi care susţin aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, informează Agerpres.

„Cred că opinia cetăţenilor este pe cale să se schimbe, la fel ca opinia partidelor şi a membrilor acestora, din cauza evoluţiei mediului de securitate”, a declarat presei şefa guvernului după această reuniune, care a durat peste două ore.

„Totuşi, nu voi trage concluzii la acest moment”, a subliniat premierul.

Partidul Social-Democrat condus de Sanna Marin este în mod tradiţional ostil aderării, în timp ce dreapta este mult mai favorabilă.

Însă poziţiile se pot schimba repede, într-o ţară care a aderat la UE în 1995, dar care rămâne în afara NATO, în mare parte pentru a nu irita Kremlinul.

Exporturile „istorice” de armament pentru Ucraina, un impuls puternic pro-NATO în rândul opiniei publice, fermitate în faţa avertismentelor Moscovei: invazia rusă este pe punctul să schimbe, în câteva zile, poziţia de nealiniere a Finlandei şi Suediei.

Suedia şi Finlanda au exclus pentru moment ipoteza unei cereri de aderare de urgenţă la Alianţa Nord-Atlantică, însă niciodată cele două ţări nu au fost atât de aproape să facă acest pas, potrivit unor analişti.

Cele două ţări sunt oficial nealiniate, chiar dacă sunt partenere ale NATO de la mijlocul anilor 1990 şi au întors pagina neutralităţii lor la sfârşitul Războiului Rece.

Pentru prima dată, o majoritate absolută dintre finlandezi (53%) este favorabilă aderării la NATO, conform unui sondaj de opinie publicat luni.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri