Fiul fostului dictator Ferdinand Marcos a fost proclamat noul președinte al Filipinelor

Data actualizării: Data publicării:
Ferdinand Marcos
Ferdinand „Bongbong” Marcos, a câștigat alegerile prezidențiale din Filipine la începutul lunii mai. Foto: Profimedia Images

Congresul din Filipine l-a proclamat oficial, miercuri, pe Ferdinand Marcos Jr. drept noul președinte al țării. Cunoscut drept „Bongbong” în Filipine, Marcos este fiul fostului dictator Ferdinand Marcos, care a condus această țară în urmă cu 36 de ani.

Fostul senator Ferdinand „Bongbong” Marcos Jr a primit 58,77% din voturile exprimate la alegerile din 9 mai pentru a deveni al 17-lea preşedinte al Filipinelor, potrivit rezultatelor oficiale ale Senatului şi Camerei Reprezentanţilor, relatează dpa, citat de Agerpres.

El a câștigat la o diferență de peste 16,5 milioane de voturi față de cel mai apropiat rival, vicepreşedintele care îşi încheie mandatul Leni Robredo.

Mama sa - fosta primă-doamnă Imelda Marcos, notorie pentru stilul de viaţă fastuos şi acumularea a 3.000 de perechi de pantofi în timp ce milioane de filipinezi se zbăteau în sărăcie - s-a numărat printre oaspeţi la proclamare în sala de sesiuni a Camerei Reprezentanţilor.

Sara Duterte-Carpio, fiica preşedintelui în exerciţiu Rodrigo Duterte, a fost de asemenea proclamată vicepreședintă a Filipinelor, cu 61,53% din voturi şi un avans de peste 22 de milioane de sufragii asupra celui mai apropiat rival.

Noii lideri ai Filipinelor urmează să depună jurământul în 30 iunie, deşi Duterte-Carpio a anunţat anterior că vrea să depună jurământul mai devreme pentru a putea participa la învestirea lui Marcos Jr. Ei vor avea un mandat de şase ani.

Cu câteva ore înainte de proclamare, protestatari s-au ciocnit cu poliţia după ce s-au adunat în faţa clădirii Comisiei pentru Drepturile Omului, la o distanţă de aproape 10 kilometri de sediul Camerei Reprezentanţilor, unde a avut loc votarea.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri