Fiul unui guvernator rus pro-Kremlin a fugit din arest din Italia cu ajutorul interlopilor sârbi. Urma să fie extrădat în SUA

Data publicării:
Aleksandr Uss
Fostul guvernator al Krasnoiarsk Krai, Aleksandr Uss, este tatăl fugarului Artiom Uss. Foto: Profimedia Images

Un afacerist rus cu legături cu regimul criminal de la Kremlin, acuzat că a adus ilegal tehnologie americană în Rusia, a reușit să fugă din arestul la domiciliu în Italia cu ajutorul unui grup de interlopi sârbi, relatează The Moscow Times care citează WSJ.

Artiom Uss, în vârstă de 41 de ani, este fiul fostului guvernator al provinciei rusești Krasnoiarsk și a fugit din arest în martie, la o zi după ce un tribunal italian a aprobat cererea de extrădare a sa în Statele Unite.

Acolo, el risca până la 30 de ani de închisoare într-un penitenciar american, pentru acuzații de export ilegal de tehnologie militară americană.

Presa italiană a scris la acel moment, că Uss ar fi putut fi ajutat de serviciile rusești. Este posibil ca Uss să fi fost ajutat de o „rețea de complici” în legătură cu serviciile secrete rusești, a scris ziarul italian La Reppublica, la sfârșitul lunii martie. WSJ a scris, însă, că autoritățile italiene „ar fi știut” dacă acestea ar fi fost implicate.

În schimb, WSJ a scris că Uss, ajutat de un grup de interlopi sârbi, a evadat din arestul poliției italiene, schimbând mașini și trecând mai multe puncte de graniță pentru a ajunge în Serbia, una dintre cele mai pro-ruse țări de pe continent. Se crede că el a reușit să fugă înapoi în Moscova, din Serbia.

Uss este a șaptea persoană pe care SUA a dat-o în urmărire pentru extrădare în Italia în ultimii trei ani. Solicitările departamentului american de justiție de a-l ține pe Uss în custodie directă au fost ignorate de trei judecători italieni care au hotărât măsura arestului la domiciliu pentru antreprenor.

Deși Uss era obligat să poarte aparat de monitorizare de gleznă, serviciile italiene nu l-au ținut sub supraveghere pe fondul unor îngrijorări legate de procedurile judiciare.

Antreprenorul rus este căutat pentru și mai multe acuzații, inclusiv încălcarea sancțiunilor și spălare de bani. El le-a negat și a cerut să fie judecat în Rusia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri