Video Flota-fantomă a lui Putin din Marea Nordului. Sabotează parcurile eoliene și vrea să taie cablurile de comunicații

Data actualizării: Data publicării:
nava rusa
Amiral Vladimirski - vas de cercetare pe care Rusia îl folosește pentru misiuni de spionaj în Marea Nordului. Captură foto: Twitter: @CovertShores

Rusia spionează occidentul cu nave fantomă a căror misiune este să strângă informații despre infrastructura critică din nordul Europei, arată o investigație realizată de jurnaliști din Marea Britanie, Suedia, Danemarca și Finlanda, potrivit BBC

Aceștia au făcut descoperirea după o investigație care a durat mai multe luni, în timpul căreia unul dintre reporteri a filmat o astfel de așa zisă navă de pescuit păzită de mascați cu arma la piept.

Interesul Moscovei e să știe unde poate lovi vestul în caz de escaladare a conflictului din Ucraina, așa că navele spion au rolul de cartografia parcurile de eoliene, cablurile de comunicare ori de alimentare cu energie subacvatice. Kremlinul neagă vehement toate acuzațiile de spionaj.

Jurnaliștii spun că nava spion, care pretinde că este de pescuit, a fost văzută prima dată în apropiere de Scoția, după care a urmat un traseu care trecea exact pe lângă parcurile de eoliene ale mai multor țări din zonă. Marea Nordului e împânzită de astfel de parcuri de eoliene, potențialul este unul uriaș în zonă, așa că toate țările europene încearcă să îl exploateze pentru a produce energie verde.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Jurnaliștii care au documentat traseul navei spion despre care susțin că strânge informații pentru Moscova au documentat traseele ample care ambarcațiunii, iar această hartă arată că toate regiunile de interes din Marea Nordului au fost vizate. Se vede cum nava trece pe lângă Suedia, Danemarca, se apropie și de Norvegia și apoi ajunge pe coasta Regatului Unit. Jurnaliștii, care citează șeful serviciului de informații din Norvegia, spun că ar fi vorba despre un program pus la punct de Rusia încă de la invadarea Ucrainei și că o flotă întreagă de nave se plimbă prin Marea Nordului.

Acestea sunt înregistrate ca vapoare de pescuit, dar pe ele se află spioni care culeg informații despre infrastructura critică a țărilor din zonă.

Jurnaliștii de investigație au urcat într-o șalupă și s-au apropiat de barca spion. Imediat ce s-au apropiat de nava rusească pe punte au apărut mai multe persoane înarmate. Investigatorii s-au simțit amenințați în momentul în care au văzut această imagine și s-au îndepărtat.

Mai multe țări din nordul Europei suspectează Rusia de spionaj în zonă. Norvegia, de exemplu, a expulzat recent 15 diplomați din Rusia despre care ar fi avut informații că ar fi cules informații. În același timp Olanda a spus că Rusia pregătește un sabotaj împotriva infrastructurii energetice. Rusia a spus că aceste acuzații nu sunt adevărate și că sunt „doar o invenție a occidentului”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri