Foamete în Haiti după cutremur și uragan. Un sat întreg a supraviețuit mâncând un singur știulete de porumb

Data publicării:
Femeie cu copil în Haiti
Foto: Profimedia Images

Criza din Haiti, generată de o serie de dezastre naturale care au lovit cu brutalitate țara din Caraibe, se adâncește în ultima perioadă. Într-o tabără improvizată de corturi din munții din sudul țării, sinistrații au supraviețuit împărțind un singur știulete de porumb copt, relatează Reuters.

Sinistrați din Haiti așteaptă în fața unui cort medical după cutremur. Foto: Profimedia Images
Sinistrați din Haiti așteaptă în fața unui cort medical după cutremur. Foto: Profimedia Images

„Ne este foame și mie și bebelușului meu”, spune Sofonie Samedy, o femeie însărcinată, arătând spre abdomenul său. Samedy a mâncat doar ocazional în săptămânile care au trecut de la cutremurul masiv care a distrus mare parte din Nan Konsey, satul izolat în care a locuit.

În toată țara, cutremurul a ucis peste 2000 de oameni și a lăsat zeci de mii fără case. În Nan Konsey, cutremurul a distrus rezervoarele de apă și a provocat alunecări de teren care au îngropat fermele de subzistență ale oamenilor.

De atunci, Samedy și restul comunității din Nan Konsey stau în această tabără improvizată în apropiere de principala autostradă a țării, la 40 de minute de mers pe jos de locul în care s-a aflat în trecut satul.

„Mă rog să pot da naștere un copil sănătos, dar îmi este un pic frică”, spune tânăra.

Haiti, cea mai săracă țară din Americi, are de multă vreme una dintre cele mai scăzute niveluri ale securității alimentare din lume. Anul trecut, Haiti a fost pe locul 104 din 107 în Indexul Global al Foamei. ONU spune că 4 milioane de haitieni, adică 42% din populația țării se confruntă cu nesiguranță alimentară.

Cutremurul recent a exacerbat această criză – a distrus recolte, a ucis animale, a pus piețe la pământ, a contaminat apele și a distrus poduri și drumuri.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri