Foametea în unul dintre cele mai bogate orașe din lume: "În fiecare zi, un copil din patru nu mănâncă"

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
oameni la banca de alimente din marea britanie
În cartierele din Londra, tot mai mulți oameni stau la coadă la băncile de alimente, care îi ajută să supraviețuiască de la o zi la alta. FOTO: Getty Images

Finalul de an aduce mereu un moment în care familiile se bucură împreună de mesele de sărbători și fac schimb de cadouri. Londra este renumită pentru atmosfera festivă de sezon. La sfârșit de decembrie, centrul orașului s-a umplut de lumini, la fel și cartierele comerciale. Însă tot mai puțini oameni și-au permis să facă aici cumpărături. Potrivit statisticilor, peste un sfert dintre locuitorii orașului trăiesc în sărăcie. Familiile sunt afectate în mod deosebit. Prețul în creștere al gazelor și alimentele prea scumpe îi aduc pe mulți în pragul sărăciei. Unele familii trebuie să aleagă între mâncare și încălzire. Urmăriți un reportaj marca "Focus Europa", un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.

 

Taz Kahn încearcă să-i ajute pe cei aflați în dificultate. Și cu cât ajută mai mult, cu atât își dă seama de numărul mare de oameni care au nevoie de acest ajutor. Coada din fața unei bucătării comunitare crește în fiecare zi. Locuitorii Londrei sunt tot mai săraci. O situație care îl ține ocupat pe Taz Khan. Știe că fără el și fără banca sa de alimente, mulți londonezi ar suferi de foame.

Taz Kahn, proprietar bancă de alimente: "Oamenii care au serviciu, atât soț, cât și soție, apelează la serviciile noastre. Sunt oameni pe care în mod normal nu i-ai vedea aici. Sunt mulți pensionari care vin, așa că avem un număr tot mai mare de oameni pe care în mod obișnuit nu i-ai vedea în astfel de locuri."

În fiecare săptămână, Taz Khan hrănește 15.000 de londonezi. Voluntarii săi oferă 600 de kilograme de alimente pe săptămână, în patru locuri din nordul Londrei. Sunt mai ocupați ca niciodată.

Dana Rusen este părinte singur. Lucrează jumătate de zi într-un magazin universal. Aproape săptămânal vine aici să ia mâncare pentru ea, cei doi fii și mama sa. Dana Rusen: "Altfel mi-ar fi fost foarte greu , mai ales cu inflația, prețurile cresc atât de mult… mi-ar fi fost extrem de greu, nu știu cum m-aș fi descurcat."

Farid Kouba vine și el aproape săptămânal. Orice rămane, împarte cu alții. Farid Kouba: "Nu am nevoie de toate astea. Mă întorc și le dau oamenilor care nu pot ajunge aici. Cea mai mare parte o dau altora."

Taz Khan coleborează cu supermarketuri și furnizori. Ei donează alimentele care nu mai pot fi vândute și care sunt distribuite rapid - o parte din angajamentul său față de politica "zero deșeuri, zero foamete".

Taz Kahn, proprietar bancă de alimente: "Le mulțumim oamenilor care folosesc serviciul nostru, pentru că ne fac un bine. Dacă nu ar lua mâncarea pe care o oferim, aceasta ar ajunge la groapa de gunoi și ar polua natura."

Diferența dintre bogați și săraci este mare în Marea Britanie, în comparație cu alte țări bogate

Inflația în creștere și costurile mari cu energia îi împing pe tot mai mulți oameni către sărăcie - în special familiile cu copii.

Orașul Hartlepool din nordul Angliei nu face excepție. Daniel Burnside locuiește aici cu copiii săi. Pictor de meserie, el vrea să se asigure că Esme și Coben au suficientă mâncare - dar e mai ușor de spus decât de făcut. În aceste zile, să dai drumul la căldură a devenit un lux.

Daniel Burnside, pictor: "Căldura a fost oprită timp de câteva zile, a trebuit să suport, să aștept următoarea zi de plată, următorii bani pe care-i puteam găsi. La fel și cu electricitatea, am stins luminile și stau mai mult pe întuneric."

Cu inflația care a depășit 10%, Daniel Burnside trebuie să facă economii la orice. Uneori trebuie să renunțe la o masă caldă.

Daniel Burnside, pictor: "Sunt alegeri pe care trebuie să le facem, sacrificăm anumite lucruri. Copiii mei vor avea ce mânca, poate voi apuca și eu puțin. E vorba de raționalizare."

Primarul Londrei: Este o rușine pentru mine că una dintre cele mai bogate țări, unul dintre cele mai bogate orașe din lume, au nevoie de astfel de facilități

Înapoi la Londra, Taz Khan a deschis și o cafenea care servește mese ieftine și calde. Este condusă de voluntari. Rose și Simona vin aproape în fiecare zi. Au probleme de sănătate și masa de aici este de multe ori singurul moment în care ies din casă.

"Este ceva special, e un mediu sigur. Personalul de aici e atât de prietenos… Și dacă ai o zi proastă, găsești întotdeauna pe cineva care te susține." "Nu-ți permiți să mănânci în alt loc, nu ai bani să faci asta. Aici, în schimb, e accesibil. Ai parte de toate și poți rămâne cât vrei."

Taz Khan i-a cerut primarului Londrei să-l ajute într-un alt proiect – instruirea oamenilor fără loc de muncă, să-și poată găsi un serviciu în industria alimentară. Edilul i-a promis susținerea sa.

Sadiq Khan, primarul Londrei: "Cred că Taz oferă o inspirație. Banca de alimente face uneori diferența între viață și moarte pentru familiile vulnerabile din orașul nostru. Este o rușine pentru mine că una dintre cele mai bogate țări, unul dintre cele mai bogate orașe din lume, au nevoie de astfel de facilități. Dar realitatea este că avem nevoie".

Insecuritatea alimentară este în creștere în toată țara.

Taz Kahn, proprietar bancă de alimente: "În fiecare zi, unul din patru copii britanici nu mănâncă. În acest punct suntem acum, habar n-am cum va arăta viitorul." Taz Khan nu s-a mulțumit niciodată să aștepte ca alții să ia măsuri - nici măcar guvernul. Iar în această iarnă, este hotărât să ajute cât mai mulți oameni.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri