Focuri trase de talibani, lângă aeroportul din Kabul. Clarissa Ward, CNN: „Au biciuit oamenii, au tras cu armele în aer sau spre ei”

Data actualizării: Data publicării:
talibani in masina
Talibanii ar fi tras înspre oamenii care se îndreaptă spre aeroportul din Kabul. Foto: Profimedia Images

Reporterul CNN aflat în Afganistan, Clarissa Ward, a transmis, miercuri, de pe străzile din Kabul, descriind situația din capitala Afganistanului. Potrivit relătarii acesteia, în apropierea aeroportului din Kabul, talibanii au tras spre oamenii care încearcă să ajungă în interiorul aeroportului. În același timp, în orașul Jalalabad, talibanii au tras spre o mulțime de oameni care a ieșit pe străzi cu drapelul afgan. Aceștia înlocuiseră steagul insurgenților din piața principală a orașului. Potrivit Reuters, cel puțin trei persoane au fost ucise.

Oamenii s-au strâns în jurul aeroportului din Kabul în încercarea de a fugi, în timp ce țările occidentale, inclusiv Statele Unite și Regatul Unit, încearcă să-și evacueze proprii cetățeni și unii cetățeni afgani care caută protecție. Talibanii se află în afara aeroportului, și încearcă să controleze mulțimea, relatează Clarissa Ward.

„Au biciuit oamenii, au tras cu armele în aer sau spre oameni”, a spus ea. „În interiorul aeroportului, pare mai puțin haos, deoarece zona este controlată. Însă, este incredibil de intimidant pentru oamenii care doresc cu disperare să părăsească această țară și se tem că talibanii nici măcar nu-i vor lăsa să treacă de acele puncte de control.”, spune jurnalistul CNN.

Mulți sunt speriați pentru viața lor și vor să fugă din țară. Un membru al forțelor de securitate ale fostului președinte Ashraf Ghani spune că a primit mesaje de amenințare de la talibani și crede că el și familia sa vor fi uciși.

Acesta este disperat să fugă din țară: „Nici măcar nu știu cum să încep să-mi fac hârtiile. Nu am conexiune la internet. Mă mut în fiecare seară. Dorm pe podele. Încerc să-mi țin copiii în viață”.

Astăzi există „mult mai puține puncte de control talibane pe străzile” din Kabul. Oamenii pot obține alimente, combustibil și o serie de alte bunuri.

Toate acestea indică faptul că „talibanii au înțeles cât de important este să mențină acest oraș în funcțiune, să mențină lucrurile funcționale, să arate că pot guverna”, a explicat Ward.

„Știu că lumea urmărește și vor să demonstreze că pot face asta. Și cred că de aceea sunt mult mai inteligenți decât erau înainte. Încearcă să îi facă pe oameni să se simtă mai în largul lor, că prezența talibanilor nu le amenință viața.”, a mai relatat Clarissa Ward.

Talibanii au tras în protestatari, în orașul Jalalabad. Cel puțin trei morți

Luptatorii talibani s-au ciocnit cu protestatarii din orașul Jalalabad după ce aceștia au îndepărtat steagul Emiratului Islamic din piața principală și l-au înlocuit cu steagul afgan, au declarat pentru CNN trei martori.

Potrivit martorilor, protestul a fost întâmpinat cu un răspuns violent al talibanilor, care au tras în mulțime și i-au bătut pe unii dintre protestatari.

Videoclipurile și fotografiile postate pe rețelele sociale arată, de asemenea, mulțimi care urcă pe un monument cu steagul. Alte unghiuri arată protestatarii fluturând drapelul afgan pe străzile aglomerate din Jalalabad, iar în unele dintre videoclipuri se aud împușcături în timp ce talibanii încearcă să disperseze mulțimea.

„Am vrut să susțin drapelul afgan și să opresc talibanii să profaneze drapelul afgan”, a spus un protestatar. „Atunci au început împușcăturile, talibanii m-au înconjurat și m-au amenințat și m-au bătut”.

Un alt protestatar a spus că, în ciuda răspunsului violent, vor protesta din nou „pentru a împiedica talibanii să profaneze steagul afgan”. 

Potrivit Reuters, cel puțin trei persoane au fost ucise.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri