Foto Forțele Aeriene Talibane: Câte avioane și elicoptere militare au în acest moment talibanii

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0629610829
Avioane de atac ușor ale fostelor forțe aeriene afgane, abandonate într-un hangar plin de căști și veste antiglonț din incinta aeroportului Kabul. Foto: Profimedia Images

Talibanii au în acest moment în jur de 50 de avioane și elicoptere militare, conform surselor independente care au monitorizat și analizat exclusiv imaginile și fotografiile făcute publice de la căderea Kabulului și până în prezent. Respectivele aeronave sunt cel puțin „intacte la exterior”, dar nu se știe cu exactitate câte dintre acestea sunt operaționale și pot zbura efectiv și mai ales dacă talibanii vor reuși să găsească piloți ori tehnicieni calificați pentru întreținerea lor.

La scurt timp după ce ultimul avion american a părăsit Kabulul, talibanii au năvălit în aeroportul pustiu. Islamiștii s-au rugat, s-au felicitat și au început să-și facă poze la bordul avioanelor și elicopterelor abandonate pe pistă și în hangare.

talibani-aeroport-profimedia16
Talibanii au sărbătorit victoria pe aeroportul din Kabul. Foto: Profimedia Images

Dintr-un loc al terorii și haosului care au caracterizat ultimele zile ale retragerii forțelor americane, aeroportul Hamid Karzai s-a transformat într-un imens parc de distracții pentru talibanii care au găsit aici, pe lângă aeronavele abandonate, depozite pline de echipamente, muniție, tehnică și efecte militare.

Imaginile au inundat rețelele sociale iar întreaga omenire a început să numere aparent impresionantul arsenal aviatic căzut în mâinile talibanilor și să se întrebe: Câte dintre aceste aparate sunt, totuși, apte de zbor? Ce au de gând să facă talibanii cu ele?

profimedia-0629584251
Talibani aflați lângă un avion de transport al fostelor forțe aeriene afgane, abandonat pe pista aeroportului din Kabul. Foto: Profimedia Images

Înainte de căderea Afganistanului în mâinile talibanilor, forțele aeriene afgane numărau oficial 167 de aparate (avioane și elicoptere), la data de 30 iunie 2021, conform unui raport oficial întocmit de Inspectoratul General Special pentru Reconstrucția Afganistanului (SIGAR).

Ce se știe până acum: 46 de avioane afgane „au evadat” în Uzbekistan, iar americanii au „demilitarizat” alte 73 pe aeroportul din Kabul

În total, afganii aveau 23 de avioane A-29 Super Tucano (avioane ușoare, cu elice, folosite pentru atac la sol), 10 AC-208 (utilitare/atac ușor), 23 C-208 (utilitare/atac ușor) și 3 avioane de transport C-130 Hercules. De asemenea, „pe hârtie” afganii mai aveau, la acea dată, 33 de elicoptere Black Hawk, 43 de elicoptere ușoare MD-530 și 32 de elicoptere rusești de transport Mi-17.

raport-sigar-aviatie-afganistan
Pe 30 iunie, Afganistanul avea 167 de avioane și elicoptere. Captură foto: Raport SIGAR/www.sigar.mil

Pe 31 august, Pentagonul a precizat că, înainte de a părăsi Kabulul, soldații americani au „demilitarizat” (practic, au sabotat) un număr de 73 de aeronave.

„Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată. Nu vor putea fi folosite de nimeni. Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz. Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată”, a spus generalul american Kenneth McKenzie.

Pentagonul nu a specificat totuși câte dintre aceste 73 de aeronave „demilitarizate” aparțineau forțelor afgane și câte erau ale SUA. În imaginile postate de talibani apar inclusiv elicoptere de transport ale Departamentului de Stat american, folosite la operațiunile de evacuare și abandonate în hangarele din aeroportul din Kabul.

TALIBAN TAKING OVER AIRPORT FROM AMERICANS, Kabul, Kabul Province, Afghanistan - 31 Aug 2021
Talibani inspectează un elicopter CH-46 folosit de Departamentul de Stat al SUA și abandonat în Afganistan. Foto: Profimedia Images

Departamentul de Stat american a recunoscut că a fost nevoit să abandoneze toate cele 7 elicoptere de transport CH-46 din dotare, folosite în timpul evacuării Kabulului.

Pe 16 august, Uzbekistanul anunța că 22 de avioane militare și 24 de elicoptere afgane, cu 585 de militari la bord, au aterizat în această țară, după ce talibanii au obținut controlul total asupra Afganistanului.

Imagini din satelit prezentate de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale arată zecile de aparate ale forțelor afgane staționate pe pista aeroportului din Termez, Uzbekistan. Printre acestea se pot distinge avioane A-29 Super Tucano, C-208 și elicoptere Mi-17/25 și Black Hawk.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Câte avioane și elicoptere „intacte” au talibanii? Și, mai ales, câte dintre acestea sunt apte de zbor?

Din totalul de 167 de aeronave pe care le aveau, inițial, afganii, dacă reducem cele 46 „evadate” în Uzbekistan, rămân 121 de aparate.

Din cele 73 „demilitarizate” de americani în Kabul, cel puțin 7 erau elicoptere americane. Presupunând că restul erau toate afgane, rămân, teoretic 66 de aparate ale forțelor afgane scoase din uz. Dacă le scădem pe acestea din restul de 121, avem un total 55 de aparate „rămase” în interiorul Afganistanului a căror „soartă” e necunoscută.

profimedia-0629610828
Avioane de atac ușor A-29 care au aparținut forțelor afgane, abandonate într-un hangar, pe podeaua căruia se văd mai multe veste antiglonț. Foto: Profimedia Images

Un site independent care a monitorizat și analizat toate imaginile furnizate de talibani în ultimele două săptămâni, „a numărat” cel puțin 51 de aparate de zbor recuperate „intacte” de islamiști: 13 avioane și 38 de elicoptere, mai exact. În plus, talibanii ar fi intrat și în posesia a cel puțin 7 drone aeriene americane.

Sursa citată menționează totuși că din cele 51 de aparate identificate, 3 avioane de antrenament cu reacție L-39 și 8 avioane de transport AN-26/32 „erau neoperaționale de mai mulți ani”. De asemenea, cel puțin 12 elicoptere de atac Mi-24/35 erau și ele inapte de zbor.

Ca fapt divers, raportul SIGAR preciza că flota de AC-208 era operațională în proporție de 63% în luna iunie, iar cea de Black Hawk era operațională în proporție de 39%. Raportul notează în același timp criza personalului calificat și de întreținere, în condițiile în care talibanii organizau asasinate împotriva piloților militari.

Din imaginile postate de talibani, poate fi văzut un elicopter Black Hawk ce rulează pe o pistă a aeroportului din Kandahar (fără să decoleze). Ulterior, un elicopter similar (fără a ști dacă e vorba despre același aparat) a făcut subiectul unui fake-news, în timp ce era filmat zburând tot deasupra Kandaharului cu o persoană agățată într-un ham.

om legat de elicopter
Imaginile care s-au viralizat înfățișează e fapt un om în viață, care se mișcă și este prins cu un ham de elicopter. Sursă foto: Twiter

O concluzie care poate fi trasă din aceste imagini este faptul că talibanii au reușit, cumva, să ridice în aer un elicopter Black Hawk, în ceea ce pare a fi prima fotografie cu „forțele aeriene talibane” în acțiune. Un senator repbulican a solicitat Pentagonului să facă public un inventar exact al aparatelor „rămase” în Afganistan, numărul celor care pot zbura și dacă acestea pot fi, cumva, distruse la sol. Pentagonul nu a oferit încă un răspuns.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri