Sari la conținut

Fost oficial nord-coreean: Regimul se clatină, Kim Jong-un „nu va supraviețui mai mult de un an”

Un fost oficial de la Phenian, care a fugit în Statele Unite, spune că regimul lui Kim Jong-un este atât de afectat de sancțiunile internaționale impuse la nivel comercial, încât este sceptic că „Regatul Ermit” ar mai putea rezista un an, transmite Business Insider.

Sancțiunile impuse de ONU, dublate de cele ale Chinei, principalul girant economic al Coreei de Nord, au ajuns la un „nivel istoric”, a declarat Ri Jong-ho, fostul șef al Biroului 39, o rețea vastă de companii și brokeri care activează în întreaga lume și are un singur obiectiv - colectarea masivă de fonduri pentru dictatura dinastică de la Phenian.

„Coreea de Nord nu a mai avut de-a face niciodată cu sancțiuni atât de dure. Nu știu dacă (regimul - n.r.) va mai supraviețui un an. Oamenii vor muri”, a declarat Ri în cadrul unui eveniment organizat la New York de Asia Society.

Ri Jong-ho crede că în spatele mobilizării balistice a Coreei de Nord se află, de fapt, dorința „disperată” de relații bune, avantajoase comercial, cu Statele Unite.

Kim Jong-un „vrea să rămână la putere o lungă perioadă de timp” și vede SUA ca asigurator suprem al unei șefii longevive la manetele Phenianului, însă nu într-o variantă în care Coreea de Sud are un cuvânt greu de spus, a explicat Ri.

„Ceea ce vrea acum conducerea nord-coreeană este să afle cum ar putea să încălzească relațiile cu SUA”, a subliniat el.

Citiți și: Ce ași are Kim Jong-un în mânecă în fața sancțiunilor ONU? Opiniile unui expert

Rusia îşi reduce relaţiile economice, ştiinţifice şi alte legături cu Coreea de Nord, în conformitate cu restricţiile care i-au impuse de ONU, a decretat preşedintele rus Vladimir Putin.

Putin dispune prin acest decret, publicat luni pe portalul juridic de stat, oprirea unei serii de relaţii economice, ştiinţifice şi tehnice cu Phenianul, potrivit sancţiunilor impuse de Consiliul de Securitate al ONU în noiembrie 2016.

El impune o serie de restricţii comerţului, tranzacţiilor financiare şi legăturilor de transport cu Coreea de Nord.

Rusia şi China au susţinut sancţiunile impuse de ONU Coreei de Nord din cauza programelor sale nuclear şi balistic, însă Moscova a subliniat că ele nu trebuie să afecteze oamenii obişnuiţi.

Moscova şi Beijingul au propus de asemenea negocierea unei suspendări a programelor nuclear şi balistic nord-coreene, în schimbul unei suspendări a manevrelor militare anuale americano-sud-coreene.

Totodată, miniştrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit luni să impună noi sancţiuni Coreei de Nord.

Este vorba despre o interzicere totală a investiţiilor UE în Coreea de Nord şi o interzicere a vânzării de produse petroliere rafinate şi ţiţei.

De asemenea, UE a convenit să reducă de la 15.000 la 5.000 de euro suma de bani pe care oamenii o pot trimite în Coreea de Nord, apreciind că aceste „transferuri personale” sunt folosite de Phanian în cadrul programului nuclear.

Şefii diplomaţiilor au decis totodată să nu reînnoiască permisele de muncă ale nord-coreenilor care muncesc pe teritoriile lor, cu excepţia refugiaţilor şi altor persoane care au nevoie de protecţie internaţională.

O blocare a activelor şi interdicţii de călătorie au fost impuse unui număr de trei persoane şi şase „entităţi” - companii sau organizaţii.

Pe aceeași temă