Fost șef FSB: Un cercetător britanic „instabil psihic” ar fi folosit neurotoxina Noviciok în Amesbury

Data publicării:
john baker

Rezidenții centrului pentru persoane fără adăpost John Baker House, din Salesbury, unde locuiește una dintre cele două victime găsite otrăvite cu agentul neurotoxic Noviciok în Amesbury – Dawn Sturgess, în vârstă de 44 de ani -, au fost evacuați.

Între timp, a apărut și o ipoteză legat de acest caz.

Secretarul pentru Sănătate din Marea Britanie, Jeremy Hunt, a declarat că otrăvirea celor doi cetățeni britanici – cuplul Charley Rowley și Dawn Sturgess – este „un lucru absolut oribil”, transmite Sky News.

Oficialul a adăugat că expunerea celor doi la neurotoxina Noviciok ar putea fi o „reminiscență” a atacului Skripal. Jeremy Hunt a dat de înțeles că substanța toxică ar fi ajuns în Amensbury, unde a fost găsit cuplul în stare critică, ca urmare a dispersării ei în Salisbury, aflat în apropiere. „Arată ca un foarte, foarte nefericit – sperăm că nu și tragic – efect secundar al incidentului anterior”, a subliniat secretarul britanic.

Ceea ce nu a menționat, însă, Hunt este cum anume s-ar fi putut răspândi până în Amesbury agentul neurotoxic.

CITIȚI ȘI: Ambasada Rusiei în Olanda: Britanicii sunt „tâmpiți” dacă cred că Rusia a comis un atac cu Noviciok în timpul Cupei Mondiale

De cealaltă parte, deși nu a fost acuzată de Regatul Unit pentru implicarea în acest incident, Rusia a recționat „din oficiu” la acest caz. „Cât de stupidă consideră Rusia, ca să folosească «din nou» așa-numitul «Noviciok» în mijlocul Campionatului Mondial... Spectacolul trebuie să continue?”, se arată într-o postare pe Twitter a ambasadei Rusiei din Olanda.

Nikolai Kovaliov, fostul șef pentru securitate internă din cadrul FSB, a declarat agenției Interfax că noul caz de otrăvire ar putea fi provocat „de un cercetător britanic instabil psihic” care ar fi putut fura toxina letală dintr-un laborator chimic.

Separat, vicepreşedintele Dumei de Stat, Sergei Zhelezniak, a declarat că noul incident din Marea Britanie pare o încercare de a strica percepţia pozitivă a fanilor englezi despre Rusia, ţară care găzduieşte în prezent Campionatul Mondial de fotbal.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri