Fostul preşedinte din Honduras a fost condamnat în SUA pentru trafic internaţional de droguri. Riscă închisoare pe viață

Data publicării:
Juan Orlando Hernandez
Juan Orlando Hernandez riscă închisoarea pe viaţă. FOTO: Profimedia Images

Fostul preşedinte din Honduras, Juan Orlando Hernandez, a fost găsit vineri vinovat de trafic internaţional de droguri de către un juriu federal din New York şi riscă acum închisoare pe viaţă, în urma unui proces istoric în justiţia americană, relatează AFP, citată de News.ro.

„Juan Orlando Hernandez a abuzat de poziţia sa de preşedinte al Hondurasului pentru a transforma ţara într-un narco-stat în care traficanţii violenţi de droguri puteau acţiona practic în condiţii de impunitate, iar populaţia Hondurasului şi a Statelor Unite au fost nevoite să sufere consecinţele”, a reacţionat procurorul general al SUA, Merrick Garland, salutând condamnarea lui Hernandez.

„Sunt nevinovat, spuneţi lumii, vă iubesc”, a declarat fostul şef de stat, în vârstă de 55 de ani, după citirea verdictului, adresându-se membrilor familiei sale şi celor trei generali veniţi să depună mărturie în favoarea sa. El a compărut în instanţă ca deţinut.

Juan Orlando Hernandez riscă închisoarea pe viaţă

Sentinţa va fi pronunţată p 26 iunie. Juan Orlando Hernandez riscă închisoarea pe viaţă, o pedeapsă care a fost deja pronunţată de justiţia americană în cazul fratelui său, Tony Hernandez, şi al colaboratorului acestuia din urmă, Geovanny Fuentes, implicaţi în aceeaşi reţea.

Potrivit acuzării, „JOH” a primit milioane de dolari sub formă de mită de la cartelurile de droguri, inclusiv de la cartelul Sinaloa, condus de celebrul traficant de droguri mexican Joaquin „El Chapo” Guzman, condamnat la închisoare pe viaţă de justiţia americană în 2019 şi încarcerat în prezent într-o închisoare de înaltă securitate. Mita ar fi fost primită în schimbul protejării traficanţilor de extrădare şi al furnizării de asistenţă militară, poliţienească şi judiciară pentru a asigura transportul drogurilor din Columbia către piaţa americană.

În timpul preşedinţiei sale, Hondurasul a devenit o „autostradă” pentru cocaina columbiană, acuză procurorii. Aceştia susţin că, între 2004 şi 2022, reţeaua sprijinită de Hernandez a introdus în Statele Unite peste 500 de tone de cocaină.

Fostul preşedinte a fost extrădat în Statele Unite în aprilie 2022.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri